IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори надигат глас срещу закона за опазване на земеделските земи

От фотоволтаичната асоциация определят приетите през миналата седмица промени за дискриминационни спрямо бранша

16:30 | 09.05.11 г.
Инвеститори надигат глас срещу закона за опазване на земеделските земи

Забраната за изграждане на слънчеви панели върху земеделските земи от първа до четвърта категория е дискриминационна спрямо инвеститорите и е в нарушение на европейското законодателство, което стимулира проектите във възобновяема енертгия. За това алармира Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация в съобщение до медиите.

След едногодишно „замразяване“ на законовите промени в края на миналата седмица депутатите от земеделската комисия в парламента приеха текстовете на второ четене. „Това става само ден след като бяха обнародвани промените в друг закон – за възобновяемите енергийни източници, с което на практика се обезсмислят прокараните с него текстове“, коментира още Газдов.

Текстовете в закона за опазване на земеделските земи бяха приети по настояване на земеделските производители, чиято цел е да се ограничи строителството върху плодородна обработваема земя.

От фотоволтаичната асоциация обясняват, че вместо със забрани строителството върху тези земи може да се прокара с пазарни инструменти.

Ако наистина имат желание да ограничат инвестиционния интерес към терените от първа до четвърта категория, депутатите биха могли да увеличат ставките за промяна статута на земеделските земи - колкото по-висока категория са те, толкова по-високи държавни такси да бъдат налагани“, коментират от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още