IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания промотира пазара на имоти чрез европейско роудшоу

Инициативата обаче провокира гнева на множество инвеститори, претърпели сериозни загуби поради корупция и беззаконие

14:46 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Испанският министър на развитието Хосе Бланко, заедно с министъра на жилищната политика Беатрис Коредор, са начело на стартиралото преди дни роудшоу в Европа, целящо подобряване на имиджа на жилищния пазар в страната в очите на инвеститорите, пише Economic Force.

Инициативата е част от мерките на страната да реализира огромния си инвентар от 700 хил. новопостроени имоти, които стоят празни от началото на кредитната криза.

Първата спирка на роудшоуто е, разбира се, Великобритания, тъй като близо 32% от чуждестранните купувачи през 2009 г. в страната бяха британци, на които се гледа като на потенциален нов източник на инвеститори. Следват Холандия, Франция, германия, Швеция и Русия.

Целта е потенциалните нови купувачи да бъдат убедени, че порочните практики от миналото, в резултат на които хиляди инвеститори станаха собственици на „незаконни“ имоти, са прекратени и че днес инвестицията в испански имоти е безопасна, пише изданието.

Преди началото на роудшоуто Хосе Бланко каза в Мадрид „Роудшоуто ще подчертае силните страни на нашата икономика, прозрачността и юридическата сигурност на нашето градоустройствено законодателство.“

В Лондон Бланко и Коредор отбелязаха, че испанските имоти днес се радват на подновен интерес, тъй като жилищните цени са се понижили с между 20 и 40%,  възстановяването на пазара е било подпомогнато от икономически реформи, а покупката на имот в страната вече е безопасна инвестиция.

Тези думи обаче разгневиха много от настоящите собственици на имоти в Испания, които са единодушни, че единственият начин да се докаже, че ситуацията се е променила, е да се вземат и ретроспективни мерки, които ще дадат отговор на старите проблеми – а не само да се твърди, че всичко ще бъде различно за в бъдеще.

„Това е обида за всички нас, които се очаква да загубим толкова много поради корупцията и небрежността на испанския сектор на имоти“, казва Кийт Рул от организацията Bank Guarantees in Spain, цитиран от Telegraph.

„Испанският сектор на имоти определено няма никаква прозрачност и юридическа сигурност. Това е сериозна бъркотия и сеньор Бланко и испанското правителство нямат нищо, което да изложат на шоу. “

В Испания има много места, където е безопасно да се купи имот, но и множество примери, при които имоти биват разрушени без каквато и да било компенсация за собствениците. Именно това остави горчив вкус в устата на множество потенциални инвеститори.

В този смисъл би било добър ход от страна на испанските власти да се справят подобаващо с този проблем, като компенсират собствениците, което би трябвало да се изплати в дългосрочен план, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още