IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Испания с 20% по-евтини от пика преди кризата

Пазарът на Балеарските острови обаче показва признаци на възстановяване, смятат специалисти

12:24 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в Испания с 20% по-евтини от пика преди кризата

Средните цени на жилищните имоти в Испания днес са с почти 20% по-ниски в сравнение с пиковите стойности през 2007 г., отчетени преди кризата, сочи индекс.

Към януари средните цени бяха с 5% по-ниски в сравнение с година по-рано, според индекса за цените на имотите в страната, изготвян от компанията за оценки на имоти Tinsa.

Най-голямо е понижението на цените в регионите по Средиземноморското крайбрежие, където бе най-голям интересът към покупки от страна на чуждестранни купувачи. Тези региони са отчели спад от 8,4% през януари и 27,2% от върха на пазара.

Следват столицата и по-големите градове, където средните цени са отчели спад от 6,5% на годишна база.

За сравнение, пазарът на Балеарските и Канарските острови е бил засегнат в по-малка степен от кризата. Там годишният спад е 3,4% и 17,5% от пика.

Целият спад за пазара от 2007 г. насам е 19,6%, пише PropertyWire. След премахването на различни данъчни стимули за покупката на жилища в края на миналата година цените замряха за известно време, след което започнаха да се адаптират към новите условия в сектора, казват от Tinsa.

Най-новите данни на Националния статистически институт на страната също показват, че пазарът на Балеарските острови отчита по-силни резултати в сравнение с останалата част на Испания. През 2011 г. там са били продадени близо 10 хил. имота.

Предприемачите и брокерите на Майорка очакват този ръст да продължи и през 2011 г.

„Отчитаме значително повишение на новите клиенти и запитвания през последните три месеца в сравнение с миналата година по това време“, коментира Ян Прат от Shortcuts Property Search. „Доверието изглежда се повишава и купувачите, които очакваха пазарът да достигне дъното, сега се завръщат.“

Тази тенденция обаче вероятно ще доведе и до вълна от продавачи, които са окуражени от положителните признаци на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още