IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 3000 общински и държавни сгради са обследвани за енергийна ефективност

700 хил. жилища в България се нуждаят от саниране

13:01 | 15.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Над 3000 общински и държавни сгради са обследвани за енергийна ефективност

Повече от 3000 общински и държавни сгради до момента са обследвани за енергийна ефективност. Това съобщи във Варна директорът на Агенцията за енергийна ефективност Кольо Колев, цитиран от БТА. В страната държавните и общински сгради били 6450.

Колев коментира още, че в страната 700 хил. жилища се нуждаят от саниране. От тях 400 хил. са панелни и усилията са насочени именно към тях.

За сградите с разгърната площ над 1000 квадратни метра собствениците са длъжни да извършат сертифициране на сградата.

За да кандидатстват за финансиране за енергийна ефективност, е необходимо да бъде създадено сдружение по Закона за етажната собственост. След създаването му гражданите сами трябва да финансират обследването и едва след това може да се направи проект за финансиране на мерките за енергийна ефективност.

Изпълнението на мерките обаче трябва да бъде извършено до 3 години след обследването.

Колев коментира, че примерно Фондът за енергийна ефективност покрива до 75% от необходимото финансиране, а останалите средства са самоучастие. Той допълни, че се очаква ЕБВР да открие втора част на кредитна линия за жилища на граждани, като е много вероятно бонусът да бъде повишен от 20 до 50%. Това означава, че тези средства, след като бъдат изпълнени мерките за енергийна ефективност, могат да бъдат върнати на гражданите като бонус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още