IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Knight Frank: Ръст в цените при българските жилища е възможен до две години

За момента обаче пазарът остава свит поради редица икономически фактори, коментират от компанията за Investor.bg

13:35 | 23.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Ръстът в цените на жилищните имоти у нас може да се завърне в рамките на следващите две години, но към момента редица икономически фактори не позволяват на пазара да се раздвижи.

Това мнение споделиха за Investor.bg от базираната в Лондон консултантска компания Knight Frank по повод публикувания наскоро индекс за глобалния жилищен пазар. Според индекса страната ни се нарежда на шесто място в света по понижение на цените за първото тримесечие на годината.

През първото тримесечие на тази година българският пазар отбеляза девето поредно тримесечие на спад в тези цени, когато те се понижиха с 2,3%.

По наше мнение пазарната активност застина поради две основни причини, коментира Кейт Евърет-Алън, партньор в Knight Frank.

От една страна купувачите на имоти в страната са изправени пред инфлация и висок ръст на безработицата, като и двата фактора имат негативно отражение върху разполагаемите приходи, обяснява тя.

„От друга страна мащабните чуждестранни инвестиции все още не са се завърнали на ключовите пазари в София и по Черноморското крайбрежие.“

От компанията обаче предвиждат, че има предпоставки тази негативна ситуация да се промени.

Въпреки това ситуацията се подобрява, като ръстът на БВП е прогнозиран да достигне 4,5% през 2012 г. Безработицата ще се понижи, спад се очаква и при инфлацията, след като цените на суровините започнат да падат.

Тези индикатори показват, че ценовата инфлация може да се завърне към положителен ръст през следващите две години, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 12 години
Ръст може наистина да има след две години в София. Просто няма работа извън София, не за друго. Нещо не ми е ясно на какво е базиран оптимизма. Нови жилища у нас купуваха освен чужденци и работещи в чужбина българи. Чужденците-спекуланти си отидоха. Работещите в чужбина българи са в голямата си част в Гърция и Испания. Там знаем какво е. Та не съм сигурен, че до 2 години българите ще имат повече пари независимо дали работят у нас или в чужбина. Напротив, антипазарното печатане на евробанкноти за спасяване на Гърция и не само ще ни излезе солено. Инфлацията и следващите я по-високи лихви също не действат в посока лесни покупки на имоти. Сега имотите даже падат при инфлация. Има страшно много имоти на чужди лица, инвест. фондоре и т.н. за разпродажба, а и никой не казва колко лоши кредита премълчават банките и колко имота от тези кредити следва да излязат на пазара -рано или късно, защото такава е логиката, а не банките солидарно да разпределят лошите си кредити по изрядните си клиен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
И тази статия е платена от заинтересовани продавачи и предприемачи !!!Пишат, че едва ли не сме на дъното и повече падане едва ли ще има, а дори скоро (2012 година) ще има ръстове, т.е. казват: "купувайте сега, балъчета, че, виждаш ли, задават се повишения в цените" ;-))Това е единствената възможна интерпретация на лошите цифри, които няма как да се манипулират!Няма как да обяснят тези цифри и сега вече тезата е, че това е дъното и започваме да се оттласкваме от него...Няма такова нещо!!!Аз не виждам никакви индикации за положителна промяна, а видят ли се индикации ще трябва да минат 1-2-3 години.Напротив - в момента виждам индикации за продължаващ спад в цените! Някой прочете ли какво става с лошите кредити?? Нали се сещате как ще се погасяват те?! ;-))А като фалират хората от къде ще има търсене??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Има още да падат цените у нас, но все пак е хубаво че 'специалистите' в бранша (изцяло заинтересувани цените да се качват) за сега си трайкат, а статиите като цяло започват да добиват по-реалистичен тон.личното ми изчерпателно мнение от 05.01.2011 в блога ми:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ezdachat
преди 12 години
Сега все още цените на жилищата са високи. Как ще ми обясните ще двустаен апартмамент в Дървеница преди 5 години е бил придобит за 17 хил. евро, а сега все още струва 40 хил. евро? Това са 5 години амортизация? Освен това е строен преди 30 години, когато цените на метериалите са били доста по - ниски. ДОри и да се добави преизчисление според инфлацията, цените в момента все още не отговарят на това, което получава един купувач! Цени са други и все още ни очаква корекция на цените в посока надолу!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 12 години
Възможно е до две години да стана милиардер, но ми се струва малко вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още