IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е шеста в света по спад на жилищните цени

В глобален мащаб цените на жилищата са се повишили с 1,8% за първото тримесечие на 2011 г.

07:53 | 22.06.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на жилищни имоти у нас се нарежда на шесто място в света по отношение на спад на цените през първото тримесечие на 2011 г., сочи нова глобална класация на Knight Frank.

За движението на цените у нас класацията ползва информация на НСИ, според която жилищата са поевтинели с 5,6% на годишна база за първите три месеца на годината. Тримесечното понижение е 2,3%, а спадът на шестмесечна основа – 3,8%.

Според Knight Frank по мащаб на спада на цените за периода преди България се нареждат Русия, Ирландия, Дубай, Украйна и Гърция.

Водещ в това отношение е пазарът в Русия, който отчита понижение от близо 14%, следван от Ирландия с почти 12% и Дубай със спад от над 8%. Пониженията в Украйна и Гърция са съответно 7,5% и 5,7% за първите три месеца на годината.

За сравнение азиатските пазари отчитат силен ръст, който за Хонконг е 24,4%, с което той застава начело в класацията. Следват Индия с близо 22%, Тайван с повече от 14% и Израел с над 12% повишения в цените на жилищата през първото тримесечие на 2011 г.

На първа позиция сред европейските пазари е Франция с 8,7% (6-то място в глобалната класация), следвана от Полша с ръст от 8,5%.

Великобритания отчита минимален ръст от 0,2% в цените, докато САЩ завършват тримесечието с почти 5% спад, или седми по понижение в общото подреждане, включващо 50 глобални пазара.

На фона на понижението у нас средните глобални жилищни цени отчитат ръст от 1,8% през трите месеца до март. Това обаче е най-ниският годишен темп на растеж от края на 2009 г. насам.

Цените на 25 от пазарите в проучването остават без промяна или се понижават в сравнение с 18 години по-рано.

Азия – глобална заплаха

Въпреки че цените остават без промяна в Европа, това представлява подобрение в сравнение с година по-рано, когато те паднаха с 4,1%, се посочва в анализа на Knight Frank.

„Въпреки че не спря, ценовият ръст се забави през първото тримесечие на 2011 г., което е показател за настоящите проблеми, обуславящи световните жилищни пазари“, коментира Лиъм Бейли, директор "Жилищни проучвания" в компанията.

„През четвъртото тримесечие на 2010 г. като цяло годишният ръст беше 3,3%. Три месеца по-късно той се сви до 1,8%“.

По мнението му Азия все още крие заплаха за световния пазар.

„Въпреки че много жилищни експерти смятат, че САЩ представляват най-големият риск за стабилността на глобалните жилищни пазари, нашето мнение е, че Азия все още представлява заплаха“, казва той като обяснява, че пазарите в Китай, Тайван и Хонконг все още биха могли да прегреят и да се оформят поредните балони, ако правителствените мерки се окажат недостатъчни.

„Накратко, очакваме да видим настоящото забавяне на глобалните жилищни пазари да продължи и да достигне дъното през четвъртото тримесечие на 2011 г., при условие, че азиатските пазари продължат да се охлаждат и правителствената интервенция бъде успешна. Предвиждаме бавно възстановяване на глобалните жилищни пазари, което ще видим през 2012 г.“, заключи той.

Топ 10 губещи пазари за първото тримесечие

  Страна Спад, Q1
1 Русия -13,9%
2 Ирландия -11,9%
3 Дубай -8,2%
4 Украйна -7,5%
5 Гърция -5,7%
6 България -5,6%
7 САЩ -4,9%
8 Испания -4,6%
9 Литва -4.00%
10 Хърватска

-3,8%


Топ 10 печеливши пазари за първото тримесечие

  Страна Ръст, Q1
1 Хонконг 24,20%
2 Индия 21,90%
3 Тайван 14,30%
4 Израел 12,10%
5 Сингапур 10,50%
6 Франция 8,70%
7 Полша 8,50%
8 Китай 8,40%
9 Норвегия 8,20%
10 Малайзия

6,40%

Източник: Knight Frank

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
Да ме прощавате ама със средна рз от 700-800 лева на месец, която не стига и за храна имоти няма как да се купуват!!!!!.....Средната класа в БЪЛГАРИЯ я НЯМА-като изключим някой и друг обрулен доктор, адвокат ,тенекиджия и сериозен строителен БИЗНЕСМЕН С ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ......младещта- по-кадърната учи езици и се спасява на ВЪНКА и тука оставаме 99%средно статистически БЕДНЯЦИ и 1% назначени капиталисти - ОЛИГАРСИ........!!!!????.....при тази ситуация цените на ИМОТИТЕ с малки изключения ЗАМРЪЗВАТ а по - вероятно е да потеглят на долу и да достигнат равновесното си ниво , където 100- наема купуват имота.....всичко останало е празна приказка и нереализирани мечти на гладни кокошки.......!!!!!!??????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
tikvenik yade tutman
преди 12 години
разсъждаваш принципно , но пропускаш най-важното ?????първи жокер : защо съществуват пазарите от 1345год / Сиена / Италия - ДОСЕГА ?втори жокер:Филма "Възходът на парите"- проф.Нийл Фъргюсън / Харвард и знаменитата му реплика,излъчвана поне по три пъти във всяка серия на фона на доста необичайна за аспекта на филма сцена ??? - филма го излъчиха по К-1 миналата година трети жокер:какъв е смисълът от тази публикация - факти и събития отпреди три години , които ВСИЧКИ знаят , това не е новина-това е старина , освен ако не налага ???.............а медиите са търговски дружества които обикновено ...-----------има и още но няма как да ти пратя картинка - горе/долу синтез на трите жокера ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Boyko Tikvata
преди 12 години
Във връзка с жилищните имоти - първо трябва да санираме панелките, за да тръгнат нагоре и цените на останалите имоти. Тоест трябва комасация (насилствено изкупуване на цели блокове, щот с толко разнородни обитатели съгласие за саниране трудно се постига между работещи, бабки с 200 лева пенцийка и *** ***). При условие, че държавата е бедна като църковна мишка (и фин мин е възможно най-фанатизирания консерватор от западен тип), безвъзмездна помощ е немислима. Явно ако искаме да си санираме панелките като в столиците от централна Европа, трябва да се ударят собствениците с як данък "очукана и грозна соц панела". Бах маа му слизаш от летището и веднага те озарява подобна гледка (Дружба и Младост). Извод - трябва да се вдигне базовата стойност на най-ниския сегмент, за да последва стъпаловидна адаптация на останалите, но ни трябват и по високи доходи - инак не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Boyko Tikvata
преди 12 години
Така, така, ако погледнем финансовите пазари - повечето участници пропускат първата вълна на бичия пазар, заслепени от мечите си убеждения и насадения страх у стадото. Въпросът е каква би била движещата сила зад ръст на жилищата у нас - икономическият фундамент е меко казано "сговнясан", външните фактори от Европа са негативни, а китайците и бразилците купуват в Маями, ЛА и други лъскави екзотични дестинации. Братушките гледат към Испания, Монте Карло, Гърция, Турция освен нас.Единствения фактор който виждам на хоризонта е 2014 - изтичане на забраната за чужденци да купуват земя у нас (реципрочна на рестрикциите за пазара на труда в консервативната част от лицемерна Европа). Но предвид накъсаният характер на масивите и големите разходи по комасацията (освен ако не си феодал и не погнеш бабите с тоягите за по 5-6 лева на декар) не виждам потенциал за ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
........Незнам има ли смисъл.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Вярно е че докато Б.Б. е на власт, никакъв шанс за икономическо развитие пред България няма , в т.ч. и в пазара на недвижими имоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Сега искам пак да чуя "компетентното" мнение на "водещите" наши брокери на пазара на недвижими имоти, които миналата година обясняваха как имало индикации и тям подобни глупости за стабилизиране и дори растеж на цените :-)) хахахаСпомням си, че освен приказките за пазарните "сигнали", тогава обясняваха, че цената нямало вече на къде да пада, защото вече била на себестойност!Дано да не сте успели да излъжете много хора...Колкото до моментната ми прогноза: Аз лично не виждам никакви индикации за съживяване на пазара на имоти!То изобщо в България положението е проблема, ама някой очаквал ли е нещо положително от Бате Бойко - каратиста ;-))С това крадливо управление, дето само знаят да се оправдават с прежде управляващи, няма как да има ръст на цените на имотите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
tikvenik yade tutman
преди 12 години
големите спадове водят до големи....поне така учат мъдреците :)..........а те знаят че дето е текло - пак ще.........историята се повтаря винаги-----------най-обективното мнение за пазара са социологическите проучвания сред пролетариата!!!ако 100 пролетарии твърдят и вярват в нещо - истината е в обратната посока
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още