IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Ипотечните кредити на Lloyds са бомба със закъснител

Високорисковите ипотечни кредити заемат опасно голям дял от портфейла на банката, смятат експерти

18:39 | 27.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илюстрация: sxc.hu</p>

Илюстрация: sxc.hu

Експозицията на Lloyds Banking Group към най-рисковите ипотеки е над два пъти по-висока в сравнение с всеки от нейните пет най-големи конкурента, пише FT, който нарича това голямо ниво на рискови кредити „бомба със закъснител“.

Според данни, публикувани миналата седмица от Централната банка на Англия, кредити на стойност над една четвърт от ипотечните активи на Lloyds, са на стойност поне 90% от имотите, чрез които са обезпечени.

За сравнение, не повече от 12% от кредитите на Royal Bank of Scotland (RBS) и Santander са с такова високо съотношение спрямо активите. Nationwide, Barclays и HSBC пък са с още по-нисък дял на тези рискови кредити.

Опасността от тези кредити е, че клиент, който плаща сравнително малка вноска като самоучастие, се счита за по-вероятно да спре да обслужва кредита си. Тези високи съотношения крият риск за по-големи загуби в случай, че кредитополучателите изпаднат в затруднение.

Анализи на Standard & Poor’s сочат, че кредитополучател с първоначална вноска от 10% е грубо два пъти по-вероятно да изпадне в просрочие в сравнение с клиент, който предоставя 30 до 40% от стойността на имота.

Общо 60% от кредитите на Lloyds, в които влизат ипотеки към частни и юридически лица, имат съотношение, което се счита високо или много високо от Централната банка на Англия. Този дял се сравнява с 38% при RBS, 33% при Santander и едва 6% при HSBC.

Около 13% от общия обем от ипотечни кредити на Lloyds на обща стойност 340 млрд. паунда, са с по-висока стойност от тази на имота, с който са обезпечени.

Тези данни показват колко е уязвима банката от още по-голямо влошаване на британската икономика и специално от по-голямо понижение на жилищните цени.

По думите на анализатори опасенията са свързани с това, че по-големият рисков портфейл на банката ще повиши цената на финансиране в момент, в който тя се опитва да покачи своята рентабилност.

От Lloyds обаче казват, че очакват съотношението на стойността на кредитите спрямо тази на имотите в протфолиото й да остане стабилно въпреки прогнозираните 2% спад в цените на жилищата тази година, които обаче ще нараснат с толкова през 2012 г.

Анализатори смятат, че до три четвърти от рисковите ипотеки на Lloyds са всъщност наследство от HBOS, която бе един от най-агресивните кредитори по време на бума на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още