IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wal-Mart и Ikea купуват земя в Китай заради растящите наеми на магазини

Чуждестранните търговски вериги загърбват десетилетната стратегия на наемане на магазини и се насочват към покупката на имоти

12:41 | 05.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Wal-Mart Stores Inc. и Ikea Group оглавяват списъка на чуждестранните търговски вериги, които купуват земя в Китай, за да строят магазини, загърбвайки десетилетната стратегия на наемане на фона на нарастващите наеми, пише Bloomberg.

Най-голямата търговска верига в света Wal-Mart придоби два парцела в североизточната провинция Далиен за първи път миналата година, а строителната компания Inter Ikea Centre Group, част от която е собственост на шведската Ikea, инвестира 1,2 млрд. долара, за да построи търговски центрове с площ 510 хил. кв. м и да разшири присъствието си в най-бързоразвиващата се сред водещите икономики в света.

Чуждестранните търговски вериги се насочват към покупката на имоти на фона на покачващите се наеми, след като пакета от стимули на стойност 4 трлн. юана (619 млрд. долара) помогна за съживяването на икономическия растеж на Китай. Наемите на търговски площи в района на Уанфудзин в центъра на Пекин са се повишили почти двойно през второто тримесечие на тази година спрямо 2007 г., докато на търговската улица Уест Нандзин в Шанхай ръстът им е с 50% за същия период, сочат данни на базираната в Ню Йорк компания за услуги в сферата на недвижимите имоти Cushman & Wakefield Inc.

Засиленото търсене на търговски обекти подпомогна увеличението с 42% на инвестициите в бизнес имоти в Китай през миналата година, бележейки началото на "ерата" на моловете, твърди компанията.

Веригата Wal-Mart, която има 339 магазина в над 120 китайски града, може да продължи да купува земя в очакване все повече хора в 1,3-милиардната държава да се преместят в градовете, твърди Ед Чан, главен изпълнителен диретор на операциите на компанията в Китай. Според него американската верига или ще купува имоти, или ще се съюзи с местна строителна фирма за изграждането на нови търговски центрове.

За последните 10 години над 170 млн. китайци са се преместили да живеят в градовете, което е най-голямата урбанизация в историята на страната, според Китайската академия за социални науки. Делът на хората, живеещи в градовете, ще нарасне от 47,5% до 51,5% до 2015 г., се казва в последния петгодишен план на академията.

Да притежава повечето от сградите на магазините си е част от "глобалния подход" на базираната в Стокхолм верига за обзавеждане Ikea, твърди президентът на дейностите на компанията, свързани с търговия на дребно в Китай, Джилиън Дрейкфорд. Ikea и местният й партньор притежават осем от деветте магазина на фирмата в Китай, като обектът в южния град Гуанджоу е под наем. Плановете се да бъдат закупени още имоти за нови магазини, допълва Дрейкфорд.

Международните търговски вериги за първи път стъпиха в Китай в средата на 90-те години на миналия век, след като страната започна да работи за отварянето на икономиката си за чуждестранни инвестиции, преди да бъде приета в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г. След като Китай отхлаби ограниченията за чуждестранни търговски вериги през 2004 г., за да изпълни ангажиментите си към СТО, чуждестранните вериги получиха разрешение да притежават изцяло магазини в страната, а ограниченията за местата, където могат да развиват тази дейност, бяха премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още