IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски магнат преговаря за закупуване на гръцки острови

Сделката, която може да осигури инвестиции от 100 млн. евро за Гърция, може да провокира спорове относно териториалните води в близост до турския бряг

15:09 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изглед към гръцки остров. Снимка: sisaphus. Лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></strong></em></p>

Изглед към гръцки остров. Снимка: sisaphus. Лиценз: Creative Commons

Гръцкият строителен магнат Фикрет Инан е в преговори за покупката на три гръцки острова в Егейско море, която според експерти може да даде допълнителен повод за спор относно правата над териториалните води на двете държави.

Инан, който е председател на управителния съвет на турската строителна група Fiyapi, казва, че смята да купи три от общо шестте острова, които се предлагат за продан, които да обособи като отделен туристически архипелаг.

Информация на CNN Turk сочи, че бизнесменът е искал да закупи гръцки остров още миналата година, но тогава това не е било възможно. Вместо това той купил турския остров Гарип Ада, в близост до турския град Дикили, за 35 млн. долара. 

По данни на турския Sabah от миналата година, Инан е планирал да инвестира 350 млн. долара в изграждането на хотелски комплекс за 5 хил. души на придобития от него турски остров, като проектът е планиран да бъде завършен през 2013 г.

Гръцкото издание City Press пише, че Инан е започнал преговори с местни брокери за покупката на три до шест острова с цел изграждането на хотели и луксозни вили.

Става дума за егейските острови Лихнари, Калцониси, Микри Аморго, Кардиотиса, Нафсика и Вувало, които са с площ от между 10 хил. кв. м до 2 хил. дка. 

100 млн. евро инвестиции

Според турското издание цената на един остров е между 3 и 20 млн. евро, така че бизнесменът планира да инвестира до 20 млн. евро за покупката на три острова. Наред с това той ще вложи още 80 млн. евро в изграждането на хотелите и инфраструктурата, или общо 100 млн. евро. Той смята да свърже турския и гръцките острови чрез фериботни линии, с което ще изгради верига ваканционни съоръжения с името Richa İsland.

Инан обяснява, че има слух, че Гърция не смята да продава имоти на турски купувачи, въпреки че официално той няма такава информация.

„Не е и логично да има“, коментира той, като добавя, че смята да създаде гръцко дъщерно дружество, чрез което да осъществи покупките.

"Ако имаме шанс да реализираме такъв проект, това може да се превърне в мост между Турция и Гърция", казва той.

„Ако (и други) турски бизнесмени като нас купят 30, 40, 50 острова в Гърция, там ще се обособи сериозна мощ. По този начин достъпът ни до Европа ще се улесни още повече“, казва той.

Близостта на тези и други острови до турска територия причини множество спорове между двете страни относно териториалните води, пише турското издание Zaman.

Въпросът все още стои нерешен, тъй като според Гърция площта на нейните териториални води трябва да бъде увеличена от шест до 12 морски мили, позовавайки се на международно споразумение. Турция обаче, която не е част от това споразумение, оспорва това искане, пише изданието.

Тъй като всяка покупка на гръцки остров в Егейско море от турска страна би била изключително спорен въпрос за Гърция, такава сделка и бизнес дейностите, свързани с нея, зависят от успешното гръцко-турско сътрудничество, пише изданието.

Любопитен факт е, че преди няколко години към турския остров, който Инан е закупил в Егейско море миналата година, интерес за придобиване е имало от гръцка страна.

По данни на турското издание DenizHaber жителите на о. Лесбос, който се намира на 13 морски мили от турския остров, са изразили интерес за закупуване на последния, когато той е бил обявен за продан от тогавашните собственици за 22 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още