IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранни инвеститори разграбват апетитни имоти в Силициевата долина

За много купувачи от други държави имот в Силициевата долина е почти толкова сигурна инвестиция колкото държавна облигация в САЩ

15:20 | 18.07.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Силициевата долина може и да е неприветливо място за хората, живеещи там, на фона на ниските цени на имотите, огромният брой принудителни изземания на жилища от собственици, които не могат да погасяват ипотектите си, и мрачните изгледи за бъдещето. За редица чуждестранни инвеститори от страни с бързоразвиващи се икономики обаче районът е изключително примамлив, пише онлайн изданието Mercury News.

"Спадът на вашия пазар на недвижими имоти прави момента изключително примамлив за купуване за нас," твърди Кати Ли, домакиня от Гуанджоу в Китай. Със съпруга си, който "работи за правителството", миналата година тя купува семейна къща за 500 хил. долара във Фремонт с цел инвестиция. "Мисля, че цената й ще скочи много след пет години, така че казвам на всичките си приятели, че сега е моментът да намерят добри сделки в Силициевата долина", допълва тя.

Трудно е да се намерят точни данни, а повечето инвеститори избягват да говорят по темата. Някои цифри обаче показват, че чуждестранните инвеститори и новите имигранти с пари от инвестиции в родните си страни купуват все повече къщи и апартаменти в Северна Калифорния - или с цел инвестиция, или като място, което планират да обитават в бъдеще.

"Наблюдава се огромен наплив от Китай и Индия", твърди Кетрин Маркъс от Sotheby's International Realty в Сан Франциско - компания, специализирана в продажбата на луксозни жилища в Силициевата долина. "Просто там има хора с много пари", допълва тя.

"Силициевата долина е първият им избор заради културата, бизнес средата и доброто образование за децата", според Хелън Мърфи, натурализирана американка от Китай, чиято компания Access China Growth в Бостън помага на инвеститори в САЩ и Китай.

За много купувачи от други държави имот в Силициевата долина е почти толкова сигурна инвестиция колкото държавна облигация в САЩ, а цените изглеждат ниски спрямо други световни столици, където един апартамент може да достигне цена от 2 млн. долара.

Трудната част обаче е парите да бъдат прехвърлени в САЩ. Един от начините е купувачите да имат фирма в страната и да депозират приходите в местна банка. 

"В момента в Китай всеки гражданин може да прехвърля по банков път до 50 хил. долара годишно извън страната, въпреки че някои инвеститори намират начин да заобиколят това ограничение", обяснява Си Уей, търговец на недвижими имоти от компанията RE/MAX Accord в Плезънтън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още