IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на офис площи в Европа остава ограничено поне до 2013 г.

Активността по развитие на офис проекти през 2013 г. се очаква да се понижи с 50% в сравнение с върха от 2008 г.

13:11 | 19.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офиси в Лондон. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Офиси в Лондон. Снимка: sxc.hu

Новозавършените офис проекти на някои от най-големите европейски пазари може да се понижат с над 30% през 2011 г. в сравнение с 2010 г., като спадът може да продължи и през 2012 г., сочи ново проучване.

Основна причина за понижението са ниските обеми от новостартирали проекти по време на икономическата криза, които водят до ограничено предлагане в периода след рецесията.

Кризата през 2008 г. даде значително отражение върху активността по развитието на нови офиси и коренно промени портфейлите от проекти в процес на изграждане в Европа, се казва в анализа на CB Richard Ellis (CBRE).

Недостигът на кредитиране и несигурната икономическа среда накара много предприемачи да намалят мащаба или да отложат планираните проекти. В резултат на това новозавършените офиси на много от големите европейски пазари ще отчетат рязко свиване през следващите две години и предлагането ще остане ограничено до 2013 г., смятат от компанията.

Предвид високата селективност на капиталите в Европа и очакваното затягане на предлагането на първокласни площи на някои пазари доходността в сегмента може да се свие още повече, за да отрази този дисбаланс.

Въпреки че инвестиционният апетит към второстепенните продукти е ограничен, дефицитът в предлагането на първокласни активи може да накара някои инвеститори да пристъпят към възможности с по-високорискови характеристики.

Предвид очакваните понижения в активността през идните години, обемът от новозавършени проекти до 2013 г. се очаква да бъде с 50% по-нисък в сравнение с пика през 2008 г.

Лондон и Париж са едни от малкото пазари на континента, които отчитат възстановяване, в сравнение с градове като Барселона, Амстердам и Мадрид, които бележат значителни спадове.

Въпреки някои подобрения на наемния пазар липсата на финансиране остава основната пречка пред сегмента, което на някои пазари води до ръст на дейността по модернизиране на съществуващи имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още