IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в САЩ показва признаци на стабилизация

Въпреки това обаче дъното вероятно още не е достигнато, смятат от Zillow

10:59 | 10.08.11 г.
Пазарът на жилища в САЩ показва признаци на стабилизация

Пет години след пика на пазара на жилищни имоти в САЩ, страната изглежда е тръгнала по неравния път на стабилизацията, сочи последният анализ на портала за недвижими имоти Zillow, цитиран от онлайн изданието PropertyWire.

Стойностите на имотите напоследък бележат ръст в много райони на САЩ, а в други спадът им се забавя, показва докладът за пазара на недвижими имоти през второто тримесечие, изготвен от компанията.

Цените на годишна база са намалели с 6,2%, като на 142 от 154-те пазара, следени от Zillow, се наблюдава спад.  Спрямо предходното тримесечие обаче тенденцията е по-положителна, като е отчетен спад на цените на жилищата с 0,4%, което е най-слабото понижение от повече от четири години. 

На близо две-трети, или 94 от 154-те пазара в доклада на Zillow, е регистрирано поскъпване на имотите, а отрицателният собствен капитал се е понижил леко до 26,8% за еднофамилните къщи с ипотеки спрямо 28,4% през първото тримесечие на годината.

Въпреки позитивните сигнали в краткосрочен план обаче, главният икономист на Zillow Стан Хъмфрис продължава да твърди, че истинското дъно на цените на жилищата няма да бъде достигнато преди 2012 г., поради фактори като възбраните, отрицателния собствен капитал и колебания при търсенето.

Средната цена на имотите в момента е 171 600 долара, като от пика през юни 2006 г. тя е паднала с 28,8%.

"Много окуражаващо е, че на две-трети от пазарите в доклада ни жилищата са поскъпнали, но не бива да забравяме, че тези резултати идват след едно от най-лошите тримесечия от началото на рецесията в сектора", обяснява Хъмфрис.

Въпреки че две-трети от пазарите в доклада на Zillow бележат поскъпване на тримесечна база, далеч по-малко демонстрират по-дълъг период на стабилизация. Само 25 от 154-те пазара регистрират две поредни тримесечия на покачване.  Сред тях са Вашингтон и Питсбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още