IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти: Трудните периоди изискват нискобюджетни студентски жилища

Повишените университетски такси и конкуренцията от частния жилищен сектор в Лондон ще насочат търсенето към по-евтини възможности, смятат специалисти

11:50 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Студентски общежития в Лондон. Снимка: Лондонски университет</p>

Студентски общежития в Лондон. Снимка: Лондонски университет

Редица фактори, влияещи негативно върху икономиката, налагат фундаментални промени на пазара на и в частност в сегмента на студентските жилища.

От консултантската компания DTZ дават пример с пазара в Лондон, където предприемачите, изграждащи скъпи студентски жилища, днес трябва да се диверсифицират към по-достъпни оферти. Причините за това са високите университетски такси, засягащи общия бюджет на студентите, както и конкурентните жилищни наеми, които им предлагат по-евтини алтернативи.

От компанията казват, че повечето частни предприемачи се целят в по-заможните чуждестранни студенти, като много се насочват към изграждането на студиа, разположени в Централен Лондон, което води до липса на предлагане в средния ценови сегмент.

Въпреки че Лондон е привлекателен пазар за предприемачите от компанията коментират, че средният ценови сегмент е най-устойчив по отношение на наемни нива с оглед непредвидимите икономически условия.

По данни на компанията средният наем, който частните предприемачи в сегмента на студентските жилища предлагат за учебната 2011 и 2012 година, е 195 паунда на седмица, спрямо 119 паунда на седмица в общежитията част от университетските жилищни бази.

За сравнение наемите в частния жилищен сектор в британската столица са средно 8849 паунда на година, или 170 паунда на седмица. Тези нива е вероятно да бъдат привлекателни за международните студенти, които предпочитат по-дългосрочни наемни периоди.

Въпреки че е притиснат от редица органичения растящият частен сектор, трябва да се конкурира за пазарен дял в сегмента на студентските жилища и за това трябва да реагира на динамиката по отношение на търсенето, коментира Сара Джоунс, анализатор в  DTZ.

“Смятаме, че предприемачите трябва да отчетат променящия се пейзаж при висшето образование, тъй като повишените такси вероятно ще доведат до промяна на търсенето към по-достъпни жилища”, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още