IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разбиха обръч от правни кантори, обвинени в ипотечни измами в Калифорния

Канторите са обещавали да заведат колективен иск срещу „големите лоши банки“, който да облекчи ситуацията на хиляди затруднени собственици на имоти

12:19 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Собственичка на имот в САЩ кандидатства за модифициране на ипотеката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Собственичка на имот в САЩ кандидатства за модифициране на ипотеката. Снимка: Ройтерс

Калифорнийските власти разбиха обръч от юридически кантори, обвинени в ипотечни измами, пише Ройтерс.

Компаниите са подлъгвали собствениците на жилища в затруднено положение да плащат хиляди долари, за да завеждат дела срещу своите ипотечни кредитори.

Властите са започнали съдебна процедура срещу три правни кантори, четирима адвокати и 14 други компании и частни лица заради измами на собственици, които отчаяно са търсели начини за предоговаряне на условията по ипотеките си.

Обвиняемите са се възползвали от затрудненото положение на собствениците и объркването им по отношение на кредиторите и услугите, предоставяни от тях, в периода на жилищна криза, която продължава вече пета година и която засегна Калифорния изключително тежко, коментира главният прокурор на щата Камала Харис.

Според обвинението юристите са консултирали близо 2500 кредитополучатели от 17 американски щата, от всеки от които са получили такси в размер до 10 хил. долара за участието в масов колективен съдебен иск срещу кредиторите.

По думите на Харис обвиняемите са имали за цел да заблудят кредитополучателите, че участието им в иска ще им помогне да запазят дома си, да намалят размера на кредита си и лихвите по него или дори да получат безвъзмездна собственост върху имота.

Вместо това обаче кредитополучателите често са получавали незадоволителни правни съвети, като юристите не са били в състояние да отговорят на прости въпроси, включително дали са добавили даден клиент към списъка на колективния иск или не. Огромен брой от гражданите са били тъмнокожи или от испаноговорящите страни.

Като лидер на схемата се посочва Филип Крамър, оглавяващ една от канторите, обвинени в измами – Kramer & Kaslow.

На сайта на компанията все още има информация за масовите искове спрямо кредиторите, в която Крамър е споменат като „лидер в борбата“ срещу „големите лоши банки“.

От компанията определят издадените кредити като „безпрецедентна банкова измама“ и изтъкват, че банките трябва да си платят „за своите хищнически кредитни тактики“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още