IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР предупреждава за засилващи се ипотечни измами в САЩ

Все повече затруднени собственици на имоти стават жертва на ипотечни и инвестиционни измами, сочи нов доклад

16:44 | 15.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на информационния&nbsp;център на отдел&nbsp;&quot;Наказателно правосъдие&quot; на ФБР във Вашингтон.<em> Снимка: ФБР</em></p>

Сградата на информационния център на отдел "Наказателно правосъдие" на ФБР във Вашингтон. Снимка: ФБР

Ипотечните и инвестиционните измами, насочени към затруднените американски собственици на имоти, се увеличиха през 2010 г., като може да се повишат още повече ако икономиката не се подобри, предупреждават от ФБР.

В своя годишен доклад от бюрото предупреждават, че предстоящите разследвания са се повишили с 12% за финансовата година до края на септември до 3 129 случая.

От ФБР твърдят, че тази тенденция ще се засилва в период, в който все повече задължени изпитват затруднения да изплащат ипотеките си.

„Ако имаме продължителна висока безработица и повишен брой отнемания, това което прогнозираме, е че по-висок дял от настоящите собственици на жилища ще бъде уязвим от тези схеми“, казва Дейвид Кардона, помощник-директор във ФБР.

Крахът на пазара на имоти и последвалата финансова криза доведе до вълна от принудителни отнемания, пише Ройтерс.

През 2010 г. бяха стартирани 2,5 млн. процедури по отнемане, като тази година се очакват още толкова.

От ФБР заявяват, че схемите по отпускане на фалшиви ипотеки са се понижили поради свития пазар за покупка на жилища.

Въпреки това измами, насочени към затруднените длъжници, са се повишили, като в тях влизат измами за предоговаряне на ипотеките и за спасяване от принудително отнемане. В тях измамниците убеждават жертвите, че могат да ги спасят от загуба на жилището чрез прехвърляне на собственост или чрез плащане на еднократни вноски.

Кардона казва, че волатилността на капиталовия пазар също е довела до повишен брой американци, които се насочват към фалшиви инвестиционни схеми.

„Това не е динамика, която очакваме да се самокоригира“, казва той. Ако има движение, то тя ще се влошава, смята той.

В доклада като „горещи точки“ за ипотечни измами се очертават Калифорния, Флорида и Ню Йорк.

ФБР бе натоварено с борбата срещу криминалната дейност, утежняваща жилищната криза, още през 2008 г. Оттогава то бе критикувано за неефективност в борбата срещу мощните директори на компаниите, свързани с жилищната и финансовите индустрии, пише агенцията.

Един от най-мащабните случаи досега бе измама за 3 млрд. долара с участието на ипотечната компания Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp, чийто председател Лий Фаркас бе осъден на 30 години затвор. Той бе признат за виновен за заговор, измами с ценни книжа и банкови измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още