IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха строителството в защитена зона "Камчия" за още една година

Със заповедта на Министерството на околната среда и водите се спират плановете за изграждането на огромен туристически комплекс край Шкорпиловци

11:05 | 30.08.11 г.
Забраниха строителството в защитена зона "Камчия" за още една година

Жилищното, курортното и вилното строителство, строителството на техническа инфраструктура, сечите, движението на моторни превозни средства извън съществуващата пътна мрежа и ограждането на имоти в защитената зона „Камчия“ се забраняват за 1 година, считано от 1 септември т. г.

Забраната се налага със заповед на министъра на околната среда и водите, обнародвана в Държавен вестник на 30 август.

Миналата година по същото време Министерството на околната среда и водите (МОСВ) издаде подобна заповед.

Заповедта на екоминистерството спира проект за изграждането на туристически комплекс на територията на бившата защитена местност „Камчийски пясъци”.

Предстои издаването на заповед за обявяването на „Камчия“ за защитена зона съгласно Закона за биологичното разнообразие. Териториите от резервата са част от европейската екомрежа Натура 2000.

Строителството на туристически комплекс край с. Шкорпиловци и с. Ново Оряхово беше обявено официално през 2003 г. от тогавашния министър на икономиката Николай Василев.

От 2006 г. насам неправителствени организации, работещи в сферата на околната среда, се опитват да спрат застрояването на териториите от защитената зона „Камчия“. Подавани са множество сигнали до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, екоминистерството, тогавашното Министерство на земеделието и горите и други институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още