IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече германци се насочват към кооперативно частно строителство

Кооперативният модел на строителство и собственост е не просто по-евтин, но и помага на хората да се научат да споделят пространството и отговорностите, включително отглеждането на деца

18:37 | 15.09.11 г.
<p>
	Тенденцията към създаване на кооперации се разпространява из цяла Германия. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Тенденцията към създаване на кооперации се разпространява из цяла Германия. Снимка: sxc.hu

Мечтата за собствен дом в предградията изглежда все по-непостижима в Германия, пише Deutsche Welle. В тази ситуация мнозина се обединяват в кооперации, за да проектират и построят собствените си домове - без инвеститори, които да надуват цените.

Само преди десет години отглеждането на деца насред града бе доста некомфортна идея за мнозина в Германия. Семействата се отправиха към предградията или дори в провинцията, за да създадат свои собствени домове.

Преместването от градовете обаче има и някои добре познати недостатъци. Само един от тях е, че повечето домакинства се нуждаят от два автомобила, например.

В наши дни обаче тенденциите се преобръщат, особено сред младите семейства.

"Градовете преживяват ренесанс", твърди Олаф Бахнер от Асоциацията на германските архитекти. "Ако и двамата родители работят и трябва да си поделят отговорностите по децата, по-лесно е, ако дистанциите са по-къси, а магазините и училищата са по-близо до дома".

Мнозина домакинства с двама работещи родители обаче не искат да се откажат от усещането за общност в по-малките градове.

"Много семейства формират строителни кооперации", допълва Бахнер. "Намират свободен парцел на добро място, наемат архитект и заедно строят сградата".

Кооперативният модел на строителство и собственост е не просто по-евтин. Освен всичко останало, той помага на хората да се научат да споделят пространството и отговорностите, включително отглеждането на деца.

Кооперативите започнаха да набират сила в Германия през 80-те години на миналия век, първоначално в Хамбург и в части от Берлин, където в изоставени сгради се заселиха незаконно хора, често свързвани с левите политически възгледи. Популярността на частните кооперации през последните години обаче се дължи по-скоро на прагматизъм, отколкото на политика.

Сред хората, проявяващи най-силен интерес към кооперативите, са учени и творци на свободна практика, сочи изследване на архитектурното списание Bauwelt.

Тази демографска структура кара някои критици да отбележат, че кооперативите могат да станат непосилни за семействата и хората с по-ниски доходи. Примерът с по-малки градове в Германия като Фрайбург и Тюбинген, където за последното десетилетие се появиха цели квартали от кооперативи, показват, че подобни опасения може и да имат основание.

Въпреки това, тенденцията към създаване на кооперации се разпространява из цяла Германия. В момента има 130 частно организирани строителни проекта, регистрирани в берлинския онлайн портал за жилищно строителство Wohnprojekte. Те са около една трета от всички проекти за ново строителство в централната част на града.

Създаването на кооператив обаче не е проста работа. Има редица препятствия по пътя, а процесът изисква много време. И все пак за мнозина те си остават по-добрият вариант пред алтернативата на алчни инвеститори.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още