IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не правете това сами вкъщи – валутни разсъждения при покупка на втори дом в Европа

Как се променят нагласите на британските инвеститори във ваканционни имоти в Европа заради валутните движения

08:50 | 19.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Не правете това сами вкъщи – валутни разсъждения при покупка на втори дом в Европа

Британските инвеститори във втори дом извън Великобритания са принудени да взимат предвид валутния риск при решението как да финансират покупката си, след като дълговата криза продължава да причинява волатилност на валутните пазари, пише FT.

Данни на валутния брокер World First показват обаче, че интересът на британците за покупки на имоти в популярни дестинации като Франция, Испания и Италия през последните месеци продължава да бъде силен, въпреки нестабилния курс на еврото.

Според компанията транзакциите, свързани с имоти в Испания, направени от британци, са се повишили с 68% през юли спрямо година по-рано. Ръстовете във Франция и Италия са съответно 20 и 34%.

Въпреки това броят на британците, купуващи в чужбина, е все още значително по-нисък в сравнение с този по време на върха през 2007 г.

Оттогава стерлингът претърпя значително обезценка спрямо валутите в редица от традиционните пазари за покупка на втори дом.

През 2007 г. британците са можели да си купят 1,5 евро за всеки паунд или 2,4 швейцарски франка. Това съотношение сега се е понижило съответно до 1,14 и 1,37, правейки покупката на имоти в тези локации много по-скъпа.

Предвид значителното поскъпване на покупката на ваканционен имот в Европа в сравнение с периода преди кризата, много купувачи предпочитат да теглят ипотека, деноминирана в евро, за да понижат разходите от поевтинелия паунд при покупка на имот в чужбина.

В миналото сред британците бе популярна практика да използват своя имот във Великобритания като обезпечение за получаването на кредит в стерлинги, който използваха за покупка на имот извън Острова. Според експертите обаче това става все по-малко атрактивно заради неблагоприятния валутен курс.

Все повече заможни купувачи решават да изтеглят ипотека, деноминирана в евро, в очакване на подобрение на валутния курс, когато ще могат да направят допълнителни плащания в паундове и в крайна сметка да понижат цената, която плащат.

Използването на кредити, деноминирани в същата валута, на която е оценен имотът, предоставя купувачите с естествена защита срещу движенията на валутните курсове, смята Саймън Смолуд от International Private Finance.

Някои експерти отбелязват, че въпреки че стерлингът остава слаб с основен лихвен процент от 0,5% на Острова спрямо 1,5% в еврозоната, последни данни от ЕЦБ подсказват, че тази разлика вероятно ще се промени. Фючърсните пазари прогнозират, че лихвите в еврозоната може да се понижат до 1% до март 2012 г. Това означава, че тежестта на от еврова ипотека може да се понижи през следващите една-две години.

Подобна стратегия би могла да бъде приложена и при тегленето на ипотека във франкове за покупката на имот в Швейцария.

Решението на швейцарската централна банка от миналата седмица да прикрепи франка към еврото при курс от 1,2 франка за евро, доведе до понижение на разходите за покупка в Швейцария, въпреки че тя остава скъпа в сравнение с преди няколко години.

Следователно купувачите, които смятат, че франкът ще се обезценява още повече спрямо стерлинга, могат да постигнат големи спестявания при покупката на швейцарски имот, особено предвид ниските лихвени нива, пише изданието.

Въпреки това експертите предупреждават купувачите, освен ако не са опитни инвеститори, разбиращи от валутните пазари, да се въздържат от опити за спекулации с валутните движения, тъй като пазарите не могат да бъдат прогнозирани с точност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Lazy
преди 12 години
Яко глупости. Като искаш да спекулираш с валута, направи си един акаунт и спекулирай, даже ще ти дадат и да търгуваш на марджин. А като искаш да купуваш имот, купувай имот, стремейки се максимално да избегнеш валутният риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още