IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват завръщане на британците на евро пазарите на имоти

При сегашните нива на паунда има логика британците да се въздържат и да чакат валутата им ефективно да се засили спрямо еврото, коментира експерт

15:18 | 29.07.11 г. 1
Очакват завръщане на британците на евро пазарите на имоти

Възстанови ли паундът позициите си спрямо еврото, британските инвеститори може отново да се насочат към покупка на жилища в чужбина.

Според журналиста и основател на PropertyJournalist.com Марк да Силва, цитиран от онлайн изданието HiFX, сегашният икономически климат може би е направил британците предпазливи при покупката на имоти извън родината.

В същото време той твърди, че страни като Испания предлагат на физическите лица "чудесна възможност" да договорят евтини сделки, защото цените там падат рязко от известно време насам. Той отбелязва обаче, че преди да се завърнат на пазара, британците ще изчакат да се подобри климатът на Острова.

"При сегашните нива на паунда има логика британците да се въздържат и да чакат валутата им ефективно да се засили спрямо еврото", твърди Да Силва.

Инвеститорите не бива да се тревожат, че ще пропуснат шанса да купят евтин имот, тъй като според експерта цените в страните, изпитващи икономически затруднения, вероятно ще останат ниски.

Предполага се, че в държави като Гърция, Испания, Италия и Португалия цените на жилищата няма да се повишат. "Ще продължат да падат, а в някои случаи дори рязко, в продължение на поне още две години", отбелязва Да Силва.

Ето защо той коментира, че хората отново ще обърнат поглед навън и ще започнат да купуват имоти в тези държави, след като климатът на Острова се подобри.

Испания, Португалия и Гърция са особено "популярни" сред туристите от Великобритания, в резултат на което инвеститорите скоро могат отново да се насочат към тях. Британските купувачи бяха движеща сила и за пазара на ваканционни имоти и у нас преди кризата.

Доклад на PrimeLocation.com наскоро разкри, че разрастващата се дългова криза в тези държави е довела до спад на интереса към покупката на жилище с близо една четвърт (24%) между първото и второто тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
seabank
преди 12 години
да ама не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още