IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците разчитат все повече на имотите, за да финансират пенсионирането си

Общо 13% от британците казват, че "имотът е тяхната пенсия" в саравнение с 8% през 2009 г., сочи проучване

16:55 | 17.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изображение: sxc.hu</em></p>

Изображение: sxc.hu

Работещите британци разчитат все повече на инвестициите в имоти, за да финансират своето пенсиониране, показва проучване на Baring Asset Management, предоставено на Investor.bg.

Според тазгодишното издание на проучването 13% от анкетираните казват, че „имотът е тяхната пенсия“ в сравнение с 12% през 2010 г. и едва 8% през 2009 г.

От компанията определят това като „притеснително“, предвид факта, че цените на имотите все още не са се възстановили напълно от достигнатите дъна по време на рецесията.

Въпреки че много от тези инвестиции се правят в имоти, отдавани под наем във Великобритания или в други инвестиционни схеми, свързани с имотите, има също и много хора, които търсят международни инвестиции, коментират доклада от портала за имоти A Place in the Sun.

“Нововъзникващи региони като Хърватска, България и Бразилия се оказват популярни сред тези, които търсят евтини инвестиции, които обещават висока възвръщаемост през идните години”, смятат авторите на изданието.

Жените са по-зависими от имотите в сравнение с мъжете, сочи проучването. Общо 14% от жените казват, че разчитат на своята инвестиция в имоти като заместител на пенсията, в сравнение с 12% от мъжете.

Всъщност делът на тези жени расте, като миналата година само 9% казват, че имотът е тяхната пенсия.

Наред с това 16% от анкетираните над 65-годишна възраст, които все още работят, казват, че ще разчитат на имота си, за да им осигури пенсия.

Любопитна информация от доклада на Baring Asset Management е също фактът, че голяма част от британците нямат пенсионни осигуровки. Според проучването това са 38% от британските работещи граждани, или 13,6 млн души.

От компанията уточниха за Investor.bg, че за целите на проучването участниците са помолени да дадат информация за инвестициите си, които им осигуряват доходи, извън стандартната им заплата.

Общо 1,4 млн. от заетите във Великобритания на възраст над 55 години са отговорили, че нямат никакви пенсионни осигуровки.

Наличието на толкова голям брой хора без никаква пенсия е много притеснително, коментира в доклада Марино Валенсис, главен инвестиционен директор на Baring Asset Management.

„Много вероятно е тези, които се приближават до пенсионна възраст, да бъдат принудени да продължат да работят за неопределено време, предвид, че нямат други източници на доходи“ , смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още