IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат бившите килии на Държавна сигурност да станат музей

Помещенията се намират в днешната сграда на Държавна агенция “Архиви”, която се е ползвала от Столичното управление на МВР, Комитета за Държавна сигурност и Централния комитет на БКП

17:03 | 27.09.11 г.
Предлагат бившите килии на Държавна сигурност да станат музей

След като в средата на септември отвори врати Музеят на социалистическото изкуство в София, днес Държавна агенция “Архиви” предложи да бъде създаден и музей на Държавна сигурност (ДС).

На пресконференция председателят на агенцията доц. д-р Мартин Иванов каза, че музеят може да бъде организиран в помещения, ползвани за арестантски килии, предаде БТА.

“Това е възможност да създадем български разказ, който да представи конфликтите в паметта на хората за Държавна сигурност на фона на историческата истина в документите”, посочи Иванов.

Той каза, че днешната сграда на агенция “Архиви” на ул. "Московска" 5 е била ползвана от Комитета за Държавна сигурност от 1967 г. до 1972 г., а преди това в нея се е помещавало Столичното управление на МВР. По-късно сградата е предоставена на Централния комитет на БКП.

По времето, когато сградата е била на МВР и ДС, в подземието е имало девет помещения, които са ползвани за арестантски килии, разказа Иванов. Той допълни, че искат в част от тези помещения сега да бъде изградена музейната експозиция.

От агенцията вече са отправили покана до четиричленен екип да разработи концепция за превръщането на помещенията в годни за излагане на музейни експонати.

Проектът предвижда създаването на интернет платформа, чрез която да се свържат ключови места в София, носещи спомени за ДС, каза Иванов. Той отправи апел към всички "минали" през сградата на "Московска" 5, а и през всички останали сгради на ДС, да разкажат своите истории за онова време.

“Очакваме с нас да се свържат както "обекти", така и "субекти" - служители, затворници”, каза Иванов. Той обяви и електронна поща, на която да се пращат истории на очевидци - museumDS@archives.government.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още