IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оживление в инвестициите в имоти в Централна Европа

Чехия засега е привлякла най-много инвестиции, но се очаква Полша да я задмине като инвестиционна дестинация до края на годината

16:30 | 06.10.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестиционната активност в сектора на недвижимите имоти в Централна Европа продължава да се съживява. Инвестициите на основните централноевропейски пазари – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, достигнаха 2,32 млрд. евро през третото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

За сравнение, през второто тримесечие инвестициите на същите пазари бяха в размер на 706 млн. евро. От началото на годината до края на септември пък общият размер на инвестициите достига над 4,6 млрд. евро, или над два пъти повече в сравнение с инвестициите за същия период на миналата година.

Като се имат предвид обемите на транзакциите, които се очаква да приключат в края на четвъртото тримесечие, очакванията са общият размер на инвестициите в недвижими имоти в региона да достигне 6 млрд. евро, посочва глобалният консултант.

Инвестициите в Чехия през третото тримесечие достигат 1,18 млрд. евро, а полският пазар е привлякъл 864 млн. евро.

За трите тримесечия от началото на годината Чехия е инвестиционна дестинация номер 1 в Централна Европа с привлечени 1,9 млрд. евро. Следва я Полша с 1,82 млрд. евро. Според прогнозите обаче Полша ще задмине Чехия до края на годината заради очакваното финализиране на сделки през четвъртото тримесечие.

Унгарският пазар на недвижими имоти е привлякъл едва 197 млн. евро инвестиции през третото тримесечие. Значително изостават румънският и словашкият пазари с привлечени по под 100 млн. евро.

Инвеститорите са се пренасочили от офисите към търговските площи, като се очаква тази тенденция да се затвърди през последното тримесечие на годината, посочва консултантската компания. От началото на годината до края на септември инвестициите в търговски площи достигат 1,88 млрд. евро при 1,7 млрд. евро инвестиции в офис площи, показват данните.

Продължава да нараства и инвеститорският интерес към индустриалните и логистични площи. Инвестициите в сегмента от януари до края на септември възлизат на 641 млн. евро при 205 млн. евро за аналогичния период на 2010 г.

Чарлз Тейлър, партньор в Cushman & Wakefield, коментира, че активността на транзакциите се е върнала на нивото от 2005 г., но се очаква оживление в последните три месеца на годината, особено в Полша, Чехия и Унгария. „Няма как да пренебрегнем икономическата несигурност, която удари силно инвеститорското доверие, както и по достъпа до финансиране. Това може да забави активността на пазара в следващите месеци д окрая на годината“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още