IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатски инвеститори се отървават от дълга на американските ипотечни агенции

Големи институционални инвеститори все повече се съмняват в безопасността на дълговете на Fannie Mae и Freddy Mac

12:00 | 10.10.11 г.
Азиатски инвеститори се отървават от дълга на американските ипотечни агенции

Централни банки и фондове от Азия и Близкия Изток се опасяват все повече за безопасността на инвестициите в дългови книжа на американските ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac въпреки гаранциите на американското правителство, пише The Financial Times.

Заради политическите боричкания в САЩ основни инвеститори, сред които National Pension Service of Korea и Kuwait Investment Authority, са продали част от инвестициите си в ипотечни дългови инструменти, а представители на редица централни банки, включително Bank of Japan, заявяват, че ще подхождат по-внимателно към подобни инвестиции в бъдеще.

Fannie Mae и Freddy Mac, които притежават или гарантират повечето от ипотечните кредити в САЩ, са финансово зависими от американското правителство от 2008 г., след като фалира Lehman Brothers. Опасенията на много от чуждестранните инвеститори за качеството на ипотечните инвестиционни инструменти обаче се засилиха осезаемо заради дискусиите около вдигането на тавана на американския дълг и понижението на топ рейтинга на САЩ.

Според данни на Съвета за международни отношения в САЩ инвестициите на централните банки на Бразилия, Русия, Индия и Китай в дълг на ипотечните агенции намаляват. От пика на инвестициите в средата на 2008 г. вложенията на чужди централни банки в дългови инструменти на двете агенции са намалели с 26,4% до 724 млрд. долара, показват резултати от проучване на Bloomberg.

Въпреки че централните банки в Азия и Близкия Изток купуват все по-малко дълг на Fannie и Freddie, цените на инвестиционните инструменти не отразяват опасенията от повишения риск. Анализатори обаче твърдят, че цените са изкривени заради намесата на Федералния резерв.

По време на първата вълна на т. нар. количествени улеснения през 2009 г. Фед купи дълг на ипотечните агенции за 175 млрд. долара от вторичните пазари. Според запознати продавачи са били основно азиатски централни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още