IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотният пазар в Швейцария пред прегряване

Валутните "игри" на швейцарската централна банка и рекордно ниските лихви привличат все повече купувачи, което дърпа цените нагоре

13:07 | 10.10.11 г.
Имотният пазар в Швейцария пред прегряване

Натискът на Швейцария върху курса на франка може да доведе до още по-рязък скок в цените на жилищата, тъй като все повече купувачи са привлечени към покупка заради рекордно ниските лихви. Швейцарският имотен пазар обаче и сега е под пара заради увеличаващата се имиграция, пише Bloomberg.

Още през юни председателят на швейцарската централна банка Филип Хилдебранд прогнозира, че цените на недвижимите имоти са една от основните заплахи за икономиката на страната. Близо два месеца по-късно институцията свали основната лихва почти до нула.

„С падането на лихвите много хора, които преди не можеха да си позволят покупката на собствен дом, сега си купуват жилища“, обяснява Александър Циглер, асистент по финанси в Университета в Цюрих. „Това освен, че повиши търсенето, доведе до ръст и на цените, като крайният резултат може да бъде имотен балон“, предупреждава той.

През август централната банка на Швейцария свали основния лихвен процент до 0,25%. Скъпият франк пък принуди властите да определят минимален обменен курс на националната валута към еврото от 1,20. По-късно се появиха спекулации, че Швейцария може да повиши минималния обменен курс на франка към еврото до 1,25.

Подобни действия на централната банка на страната от 70-те години на миналия век доведоха до десетилетие на висока инфлация и имотен балон, който се спука през 80-те, припомня агенцията.

Средната цена за стандартен апартамент в Швейцария се е покачила с 12,5% от края на 2009 г. досега, показват данни на консултантската компания Fahrlaender Partner AG.

Сред факторите, които оказват най-голямо влияние на цените на имотите в Швейцария, е нарастващата имиграция. Заради влошаването на дълговата криза в еврозоната страната се превърна в своеобразен рай за безработни висококвалифицирани специалисти от държавите от европейския валутен съюз, след като през 2007 г. швейцарските власти им разрешиха свободно да пребивават и работят в страната.

Имиграцията се подхранва и от присъствието на големи международни компании на пазара, като например Nestle, Swiss Reinsurance, компаниите от финансовата индустрия и други.

Добре платените експерти от финансовия и здравния бизнес например предпочитат да се установят в Цюрих, Женева и Цуг, показват резултати от проучване. Броят на имигрантските семейства в Цюрих през миналата година се е увеличил с 4,61%, а от 480-те хил. домакинства, които са закупили имот през 2010 г., повече от една четвърт са чужденци.

Логично, търсенето в сектора доведе и до ръст в строителството. В края на 2010 г. в процес на строителство са били 67 хил. жилища само в Цюрих, а до края на второто тримесечие на настоящата година са завършени 14 хил. жилища при 12 800 за аналогичния период на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още