IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обяви за кубински имоти за продан заливат специализираните сайтове

Новият жилищен закон доведе милиони кубинци до имотна еуфория, пише сп. Тайм

12:40 | 11.11.11 г. 2
Обяви за кубински имоти за продан заливат специализираните сайтове

Само седмица, откакто кубинците получиха правото свободно да осъществяват сделки с недвижими имоти, и обявите по специализираните сайтове, най-вече американски, вече никнат като гъби. Офертите варират от няколко десетки хиляди долада до 1 млн. долара за вила на брега на океана във Варадеро, пише сп. Тайм.

Новият жилищен закон доведе милиони кубинци до имотна еуфория. Жителите на столицата Хавана се редят на огромни опашки пред специализираната администрация в опит да се сдобият с допълнителна информация и документи по сделките с недвижима собственост.

Отварянето на пазара на имоти в Куба направи още по-очебийна жилищната криза в страната, отбелязва изданието. Много от местните са натъпкани в буквално грохнали къщи и апартаменти. През годините са правени и редица преустройства на старите и тесни жилища, така че да побират разрасналите се семейства.

Правителството на Острова на свободата признава за недостиг от около 500 хил. жилища. Според експерти обаче нуждата на кубинците от нови домове е значително по-остра – прогнозите са за около 1,6 млн. нови жилища.

Икономисти предупреждават, че новият жилищен закон не е панацея и не бива да се очаква твърде много. Голяма част от парите за бъдещите сделки се очаква да бъдат изпратени от роднини на кубинците, които живеят в чужбина. Много от тях обаче ще бъдат предпазливи при подобни инвестиции при условие, че страната продължава да се контролира от семейство Кастро.

Освен това, кубинската общност в изгнание беше тежко ударена от кризата и не е ясно какъв е разполагаемият й доход. Повечето от кубинците-емигранти живеят в Южна Флорида – щат, чието финансово положение не е никак розово, коментира демографът Серхио Диаз-Брикетс.

По думите на Омар Перез, икономист в Центъра за икономически науки към университета в Хавана, някои кубинци имат достатъчно пари. Той представи данни, според които 90% банковите депозити в страната са на 13% от населението. Някои от сметките са за солидни суми от порядъка на 160-200 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Сега е момента човек да си купи за без пари хубава стара вила в центъра на Хавана! В Куба още няма фондова борса, но аз ще бъда първият който ще си купи кубински компесаторки и ще ги замени за акции на някоя фабрика за кубински пури :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
В Куба имат ли фондова борса? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още