IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои столични квартали привличат на-много купувачи на имоти?

Най-търсени са апартаменти между 80 и 120 кв. м, които представляват близо половината от купувачите, казват брокери

15:07 | 15.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Кои от софийските квартали са най-атрактивни сред купувачите на имоти и какви апартаменти привличат най-голям интерес?

Според агенцията за недвижими Arco Real Estate най-голямо търсене тази година има за жилища в централните градски части на София, които са привлекли 11,5% от търсенето на апартаменти.

По данни на "Адрес Недвижими имоти" обаче купувачите се насочват към доскоро подценявани квартали като  "Надежда", "Толстой", "Свобода", "Обеля", "Дружба", "Банишора" и др. Според Адрес някои централни райони също са сред най-привлекателните.

В класацията на Arco Real Estate, базирана на сделки сключени от компанията, попадат също и Банишора и Борово, съответно с 10% и 6% от общия брой на търсенията.

От компанията казват, че най-търсени са апартаментите между 80 и 120 кв. м, към които са се ориентирали близо 46% от купувачите. По-малките апартаменти между 50 и 80 кв. м формират другата голяма част от търсенето с почти 31% дял.

Информацията на Адрес посочва, че клиентите най-често търсят апартаменти в ценовия диапазон между 25 хил. и 40 хил. евро.

В проучването на Arco не се посочват ценови нива, но се уточнява, че тази година най-много сделки са сключени с имоти между 50 и 80 кв. м. Те представляват 40% от всички продажби, следвани от по-големите апартаменти между 80 и 120 кв. м., с дял 28% съответно. Малките апартаменти под 50 кв. м са най-рядко предмет на сделка и представляват малко под 12% от реализираните от компанията продажби.

„Данните разкриват, че купувачите започват своето търсене с намерението да закупят по-голям имот, но за да се стигне до сделка се налага в много случаи да преразгледат своите приоритети и желания и реално продажбите на по-малки апартаменти преобладават.” - коментира Евгени Василев, управител на Arco Real Estate.

Най-голяма част от хората, които търсят жилище под наем тази година предпочитат кв. Дървеница. 14% от постъпилите запитвания с Arco Real Estate са за апартаменти в този район. В класацията следват още Оборище и Дианабад със съответно 9% и 7%.

За разлика от купувачите, наемателите търсят по-малки апартаменти като 68% се интересуват от жилища с площ между 50 и 80 кв. м, 19% имат нужда от по-голям апартамент между 80 и 120 кв. м и едва 10% - от боксониера или гарсониера с площ под 50 кв. м. От реално сключените сделки 60% са за апартаменти с площ между 50 и 80 кв. м, сочат данните на компанията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Пеуник, Пазауджик.....оле, много са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Offenbach
преди 12 години
Те че са смешници, а ти си комплексар.Я чети пак внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Internet
преди 12 години
Жалко, значи моята къща в Драгалевци е в непрестижен кварталСмешници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още