IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите все повече диктуват условията на пазара на офиси в Европа

Компаниите директно заявяват своите нужди на строителите и собствениците, предпочитат и по-кратки договори за наем

10:53 | 08.12.11 г.
Наемателите все повече диктуват условията на пазара на офиси в Европа

Традиционните отношения между собствениците на офис площи и техните наематели преминават през период на коренна промяна според Jones Lang LaSalle, пише онлайн изданието Property Magazine.

Резултатите от проучването на консултантската компания "Офиси 2020" показват, че 80% от експертите в сектора на недвижимите имоти смятат, че наемателите стават все по-взискателни към собствениците на офис площите и към инвеститорите.

Беноа дю Пасаж, управляващ директор на Jones Lang Lasalle за Франция и Южна Европа, пояснява, че наемателите осъзнават, че са в по-силна позиция при преговорите и преразглеждат стратегиите си, за да са сигурни, че работното им място работи в по-голяма степен в полза на цялостния им бизнес.

"Промяната в баланса на силите променя и ситуацията в сектора. Това води до по-засилено сътрудничество между собствениците и строителите. Очакваме тази тенденция да се задържи поне още десет години", допълва той.

Бил Пейдж, директор на отдела за изследвания за региона на Европа, Близкия изток и Африка в Jones Lang LaSalle, смята, че в момента европейският пазар на офиси е силно повлиян от търсенето.

„Наемателите са в изключително силна позиция при преговорите на пазара и могат да влияят върху онова, което се строи. Освен това гъвкавото и дългосрочно партньорство със строителите и доставчиците на услуги ще доведе до по-добри резултати и за двете страни, особено при липсата на кредитно финансиране", коментира Пейдж.

Паралелно с тази тенденция намаляват и сроковете на договорите за наем, тъй като наемателите се насочват към по-гъвкави стратегии за работното място. Средната продължителност на договорите за наем на бизнес имоти в Лондон е намаляла от 12,7 години през 2001 г. до 7,9 години през 2011 г.

Средната продължителност на договорите за офис площи на ключовите западноевропейски пазари се очаква да падне с до пет години до 2020 г., посочват експертите.

"Наемателите се нуждаят от ефективни работни места и не се притесняват да кажат какво искат. Строителите пък се нуждаят от висококачествени наематели. Собствениците и наемателите трябва да изградят помежду си истински дух на сътрудничество, тъй като това би било от полза и за двете страни", заключава Беноа дю Пасаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още