IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира „малък Монако“ в близост до Атина

Правителството стартира процедура за приватизация на бившето атинско летище, на стойност няколко милиарда евро

13:45 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция планира „малък Монако“ в близост до Атина

Гърция планира да изгради мащабен, мултифункционален туристически и бизнес комплекс, подобен на Монако, в близост до Атина, пише Ройтерс.

За целта правителството стартира приватизационен търг на стойност няколко милиарда евро, насочен към международни инвеститори, за един от най-големите проекти с имоти на терена на бившето атинско летище „Хеленикон“.

Търгът, който първоначално беше планиран за септември, е част от амбициозната приватизационна програма на правителството. Тя е едно от базовите условия за спасителните мерки, обещани от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), които държат потъналата в дългове икономика на повърхността, пише изданието.

Властите избраха Citigroup, Piraeus Bank и строително-консултантската компания Hill International като съветници по проекта.Очаква се първите кандидатури да бъдат подадени до края на март, а победителят да бъде избран до края на 2012 г.

Според плановете върху крайбрежната територия на старото летище с площ от 170 акра ще бъдат изградени комплекс от смесен тип с жилищна, търговска и бизнес част, както и яхтено пристанище, въпреки че все още не е изготвен закон, който разпорежда как да бъде използвана земята.

“Очакваме силен международен интерес към този проект, както и инвестицията да стимулира ръста на гръцката икономика”, коментира Костас Митропулос, директор на гръцката приватизационна агенция.

„Това е отлична възможност да изградим дестинация от световна класа, която ще е от полза на Атина, Гърция и източното Средиземноморие “, добавя той.

Гърция се опита да привлече Катар към проекта, но преговорите бяха прекъснати.

Летище „Хеленикон“ беше затворено през 2001 г. Изоставените преди десетилетие територии на аеропорта, които са само на няколкостотин метра от морето, днес са пълни със стара летищна техника. Някога препълнените терминали днес са запустели, пише Ройтерс.

Усилията на няколко правителства да намерят реално предназначение на обекта се сблъскаха с протестите на местните жители, влошения международен инвестиционен климат и дълговата криза, в която изпадна страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още