IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция избра съветници за приватизацията на ключови компании

Целта на правителството е да продаде държавни дялове за 50 млрд. евро

19:05 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Гърция избра съветници за приватизацията на ключови компании

Гръцкото правителство обяви, че е назначило нови съветници за приватизацията на редица държавни компании, сред които е са дружеството за спортни залагания Opap, националната лотария и организацията по конни състезания Odie, предаде Франс прес.

"Лондонският филиал на Deutsche Bank и National Bank of Greece бяха избрани да проучат възможностите за изкупуването на държавния дял в Opap", се посочва в комюнике на финансовото министерство в Атина.

Opap, в която държавата държи 35 процента, е една от най-големите компании в страната. През 2010 година дружеството отчете нетна печалба от 575,8 милиона евро - спад с 3 на сто спрямо 2009 година.

За приватизацията на националната лотария финансовото министерство на Гърция е избрало швейцарската Credit Suisse и гръцката Eurobank, а за Odie - френската Credit Agricole и гръцкия й филиал Emporiki bank.

За приватизацията на гръцките автомагистрали правителството е избрало Ernst&Young, Rothshild & Sons и Barclays Bank PLC, а за компанията Elvo - Societe Generale и Geniki Finance.

За "оценяването на недвижимите имоти на държавата" правителството предвижда да бъдат "създадени дружества, които да направят опис на недвижимите имоти, собственост на министерствата, и да определят юридическия им статут".

Десетина гръцки банки, оглавявани от BNG са ангажирани за процедурите по държавните недвижими имоти. Гърция започна да назначава съветници по приватизацията в страната в края на март за раздържавяването на международното летище в Атина, старото летище на столицата в Хеленикон и жп компанията Осе Ose.

Принудена от кредиторите си - Международния валутен фонд и ЕС да увеличили приходите си, Гърция неотдавна реши до 2015 година да приватизира обекти за 50 милиарда евро, а от тях 15 милиарда евро се очакват до 2013 година, припомня Франс прес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още