IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Глобалното село“ на пазара на имоти се готви за несигурна 2012 г.

Бъдещето на еврозоната ще бъде решаващ фактор за стабилизацията на пазара на имоти в САЩ, смятат специалисти

13:07 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от Рочестър, Ню Йорк. <em>Снимка: dougtone. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от Рочестър, Ню Йорк. Снимка: dougtone. Лиценз: Creative Commons

Глобализацията играе „лоша“ шега що се отнася до пазара на имоти. Поне по отношение на настоящата криза, която не позволява на пазарите, които са в по-напреднала фаза от корекцията, да се върнат към нормалните нива отпреди рецесията.

Анализатори смятат, че 2012 г. би могла да е годината на ръст за пазара на имоти в САЩ, но пред него остава едно голямо неизвестно, което излиза извън рамките на американския пазар – европейската криза.

Бъдещето на еврозоната и стабилността на икономиката и финансовия пазар на Стария континент ще бъдат един от решаващите фактори за темповете, с които американският пазар на имоти ще продължи да се възстановява през 2012 г.

Ако еврозоната наистина започне да се разпада, то тогава най-лошото би могло да бъде нова финансова криза в САЩ, коментира Джед Колко, старши икономист в сайта за пазарни проучвания в сферата на имотите Trulia.com.

„Въпреки че е в Европа, тя [кризата] ще доведе до изчерпване на кредитирането, точно както през 2008 г.“, казва той.

Дори и всички световни лидери, политици и банкери да си свършат перфектно работата през 2012 г., според Колко, това все още не е повод за радост.

„Това не означава, че се връщаме към нормалното, тъй като все още сме много далече от нормалните нива на продажби, инвентар и възбрани“, казва той, цитиран от Ройтерс.

Специално за пазара в САЩ, въпреки всички премеждия през които премина, специалистите смятат, че ще се необходими дълги години преди той да се върне на нивата, на които беше преди кризата.

„Дали става дума за възстановяване с формата на U?“, коментира Долорес Конуей, професор по икономика на недвижимите имоти в Университета в Рочестър в Ню Йорк, по отношение на темповете на развитие на пазара на имоти в САЩ.

„Определено не е с формата на V. Вероятно е с формата на L, при която [пазарът] просто достига до дъното и си остава там“.

Тя определя възстановяването на формата на емблемата на Nike, при която движението на пазара се характеризира с рязък спад и постепенно и продължително изкачване.

„И ще отнеме време, за да се върнем, където бяхме преди това. Години“, казва тя.

Джед Колко също е умерен оптимист за пазара в САЩ през 2012 г., който, при положително развитие в еврозоната, би могъл да започне да се стабилизира, дори да се нагорещява в някои области.

„Някои градове са горещи“, казва той в своите годишни прогнози, като дава пример с Остин, Хюстън, Сан Хосе, Бостън и Рочестър, където може да се очакват умерени ценови ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още