IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли връзка между строежа на небостъргачи и икономическите кризи

Исторически примери сочат подобна зависимост, което поражда загриженост основно за Китай, който в момента изгражда половината от най-високите сгради

18:00 | 11.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Има ли връзка между строежа на небостъргачи и икономическите кризи

Съществува връзка между строежа на небостъргачи и финансовите крахове, твърдят от Barclays Capital, цитирани от BBC.

Примерите включват Empire State building в Ню Йорк, чието изграждане съвпада с началото на Голямата депресия и най-високата сграда в света в момента - Бурж Халифа в Дубай, построена през 2010 г. точно преди емирството за малко да фалира.

От банката посочват, че в момента Китай строи най-много небостъргачи. Индия също има 14 свръхвисоки сгради в процес на изграждане.

„Често най-високите сгради в света са просто проявление на бума при небостъргачите, отразяващ по-широко изкривяване в разпределението на капиталите и предстояща икономическа корекция“, посочват анализаторите на Barclays Capital.

Те припомнят, че първият небостъргач в света - нюйоркският Equitable Life building, е бил завършен през 1873 г., което съвпада с 5-годишна рецесия в САЩ. Впоследствие той е бил разрушен през 1912 г.

Друг пример е чикагският Willis Tower (дълго време известен като Sears Tower ), който е построен през 1974 г. - точно по време на петролния шок и отхвърлянето от САЩ на златния доларов стандарт.

Изграждането на Petronas Towers в Малайзия през 1997 г. пък съвпада с Азиатската финансова криза.

Тези исторически сравнения биха могли да притеснят лондончани, които понастоящем са свидетели на издигането на Shard - най-високата сграда в Западна Европа (310 м).

Най-голяма загриженост обаче би трябвало да предизвика Китай, който в момента строи повече от половина (53%) от високите постройки в света, изтъкват от Barclays Capital.

Кредитният бум в Китай, последвал глобалната финансова криза от 2008 г. вдигна цените във втората по големина икономика в света.

Според доклад на JPMorgan Chase стойността на имотите в големите градове на страната може да спадне с до 20% през следващата година до година и половина.

В Индия милиардерът Мукеш Амбани пък си построи собствен небостъргач в Мумбай – 27-етажно жилище, което се смята, че е най-скъпият дом в света, оценяван на повече от 1 млрд. долара.

Индия притежава само два от 276-те небостъргача в света, високи над 240 м, но през следващите пет години възнамерява да завърши нови 14, според Barclays Capital.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
sillyboy
преди 12 години
Естествено че има, и двете се правят от чичковци с малки п***и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още