IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с търговски площи раздвижили пазара на бизнес имоти в САЩ през 2011 г.

През второто полугодие е отчетен спад на продажбите основно заради ограниченото финансиране, посочва консултантска компания

13:22 | 27.01.12 г.
Сделките с търговски площи раздвижили пазара на бизнес имоти в САЩ през 2011 г.

Продажбите на бизнес имоти в САЩ през миналата година са нараснали с 57% до 220 млрд. долара основно заради ръста на сделките с търговски имоти, показват данни на Real Capital Analytics, цитирани от Bloomberg.

Сделките с търговски имоти са скочили с 91% на годишна база до 42,4 млрд. долара, показва статистиката на консултантската компания.

Съществено са се увеличили и инвестициите в нискоетажни жилищни сгради. През миналата година сделките с тях са се повишили със 70% до 34,5 млрд. долара. От общия обем на тези сделки на Манхатън се падат 12%.

Експертите посочват, че от една страна ръстът на продажбите се дължи на засиленото търсене на имоти с по-висока доходност.

От друга страна обаче положително влияние са оказали и сделките със задлъжнели собственици на имоти, придобити през годините на балона.

През втората половина на годината обаче консултантите са наблюдавали забавяне на транзакциите заради ограниченото финансиране след сътресенията на пазара на ценни книжа, гарантирани с ипотеки.

През последното тримесечие на годината най-силно са намалели сделките с офис площи и хотели след шест поредни тримесечия на годишни ръстове, показват данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още