IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще продаде до 70% от проекта "малък Монако" край Атина

Търгът за дял от компанията, която държи правата за управление и строителство върху терена на летище "Хеленикон", е част от приватизационната програма на държавата

11:49 | 30.01.12 г.
Гърция ще продаде до 70% от проекта "малък Монако" край Атина

Гърция ще продаде до 70% от компанията, която държи правата за управление и строителство върху терена на летище "Хеленикон" край Атина, обяви изпълнителният директор, отговарящ за недвижимите имоти на Hellenic Republic Asset Development Fund, цитиран от Bloomberg.

Според Андреас Тапранцис на търг ще бъдат предложени между 66 и 70% от дружеството. Теренът, който включва бившето международно летище на Атина, се простира върху 6,2 млн. кв. м, или три пъти размера на Монако.

Миналия месец Hellenic Real Estate Fund стартира процес на публичен търг за мажоритарен дял в Hellinikon SA, при който ще бъдат продадени правата за строеж върху терена под формата на дългосрочна концесия.

Фондът се надява да събере 65 млрд. евро до 2015 г. чрез продажба на държавни активи като част от усилията на Гърция да съкрати дълговете си.

Главният изпълнителен директор на фонда Костас Митропулос отказа да разкрие срока на концесията или пък приходите, които тя би могла да донесе, като обяви само, че продължителността й ще е "десетки години" и ще е достатъчно дълга, за да може строителят и кредиторите му да си възвърнат инвестициите.

На терена на „Хеленикон“, което беше изоставено през 2011 г., Гърция планира да изгради т. нар. проект „малък Монако“ - мултифункционален туристически и бизнес комплекс. От години властите се опитват да намерят ново предназначение на запустелите обекти, но се сблъскаха с кризата и влошения инвестиционен климат. Неуспешен беше и опитът на гръцките политици да привлекат Катар към проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още