IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват $11 млрд. инвестиции в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка през 2012

Великобритания, заедно с Германия и Франция, ще останат най-силните пазари, привличащи най-много инвестиции

10:02 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват $11 млрд. инвестиции в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка през 2012

Инвестициите в хотели в Европа, Близкия Изток и Африка ще достигнат 11 млрд. долара през 2012 г., се казва в прогнозно проучване на Jones Lang LaSalle Hotels. 

Това е почти непроменено от обема, инвестиран през 2010 г., когато в сектора бяха вложени 10,9 млрд. долара.

Основната част от активността през тази година ще бъде движена от преструктурирания от страна на банките. По-голямата част от сделките ще представлява покупко-продажба на отделни, индивидуални активи.

Главната тема през 2012 г. в региона ще бъде повишаващата се пропаст между цените на първокласни и второразрядни активи и все по-ограничения спектър от първокласни активи, коментира Джон Хъбард, изпълнителен директор за Северна Европа в компанията.

Най-горният сегмент от пазара ще продължи да привлича вниманието на заможни инвеститори и държавни фондове, които ще купуват знакови активи на някои от най-известните локации.

„На такива активи се гледа като на източник на дългосрочни инвестиции, въпреки тяхната ниска доходност (...)“, казва той.

Кешовите инвеститори ще идват основно от страни от Близкия Изток и ще продължат да плащат рекордно високи цени за качествените активи.

Великобритания се очаква да остане най-ликвидният пазар, като се очаква да отчете лек ръст на активността през 2012 г. Това ще бъде движено от сделки с проблемни активи, тъй като банките ще се трябва да се съобразяват с по-строгите капиталови изисквания в условията на повишена несигурност по отношение на темповете на възстановяване на капиталовите стойности.

Обемът от сделки във Франция и Германия също се очаква да остане стабилен и дори да се повиши.

За разлика от тях Русия може да пострада от липсата на първокласни активи за продан, което ще доведе до спад в общия обем от сделки в сравнение с миналата година.

Дубай вероятно ще бъде облагодетелстван от имиджа си на безопасно убежище и ще привлече някои инвеститори, предвид факта, че заетостта на хотелите там се възстанови до нивата от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още