IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват повишен обем от проблемни имоти на пазара в Румъния през 2012

За продан се очакват главно поземлени парцели и жилища, въпреки че ще има и бизнес имоти

16:00 | 08.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват повишен обем от проблемни имоти на пазара в Румъния през 2012

Въпреки че очакванията за инвестиционния пазар в сектора на имотите в Румъния не са толкова високи както преди няколко месеца, в страната се оформя нов сегмент, който може отчасти да върне интереса на инвеститорите, смятат специалисти.

По думите на Мариус Григорица, старши бизнес консултант в румънската компания DTZ Echinox, някои регулаторни промени, произтичащи от разпоредбите на Basel III, ще изкарат на пазара нови проблемни активи за продан.

Специалисти очакват по-голямата част от активите, отнети от банките, да бъдат такива, които не могат да генерират приходи или чиито приходи не могат да покриват вноските по кредитите.

„Този тип активи ще бъдат основно парцели земя и жилищни проекти, но ще има също и случаи на необслужвани търговски площи или офис сгради без наематели", коментира Григорица, цитиран от Business Review.

Ще видим по-висок брой имоти, обявени на търг от банките – активи или част от техните портфейли, или собственост на техни длъжници, които вече не могат да обслужват кредитите, добавя Костел Флореа, директор Капиталови пазари в  Cushman & Wakefield за Румъния.

Като пример се посочва продажбата на румънския търговски център City Mall, който миналата година бе придобит със значителна отстъпка от първоначалния си собственик – бизнесмена с гръцки произход Янис Папалекас.

Преди година стана ясно, че молът ще бъде обявен на търг за 33 млн. евро, което вече бе една трета от цената, на която бе придобит през 2006 г. В крайна сметка след редица неуспешни опити молът бе продаден за 17,3 млн. евро, пише изданието.

Що се отнася до качествените проекти, по-голямата част от тях имат до 90% заетост, което осигурява възможност на собствениците им да обслужват кредитите си.

Румънският инвестиционен пазар се активизира миналата година с обем от инвестиции в размер на 328 млн. евро, което бе около 25% ръст в сравнение с предходната година. Редица експерти обаче се опасяват, че тези нива няма да могат да бъдат постигнати тази година поради отслабналия интерес и нарасналата предпазливост от страна на инвеститорите в края на 2011 г. заради европейската дългова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още