IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се сблъсък между местните и централните власти в Китай заради имотите

"Охлаждането" на сектора сви значително приходите на общините, които се опитват да оказват натиск върху политиката на Пекин

11:51 | 29.02.12 г.
Очаква се сблъсък между местните и централните власти в Китай заради имотите

Местните власти в Китай ще се опитат да окажат натиск върху правителството да облекчи ограниченията в имотния бранш, които забавиха продажбите на земя - ключов източник на приходи за общините, предаде Bloomberg.

В Китай има над 1 000 местни правителства и стотици общински съвети, които получават приходи от местни данъци, продажби на земи и трансфери на ниво централно правителство, защото законите забраняват на повечето от тях да продават облигации.

"Местните власти опипват почвата, но централното правителство настоява, че все още е рано", коментира Анди Родман, макроикономически стратег за Китай в CLSA Asia-Pacific Markets. Той очаква управляващите в Пекин да позволят на общините да отпуснат ограниченията през второто тримесечие на годината.

Експерти смятат, че би могло да започне понижаване на ипотечните лихви и размера на първоначалната вноска за купувачите на първи дом, както и стимулиране на строителните компании да изграждат по-малки жилища чрез осигуряване на благоприятни условия за кредити и земя.

Напрежението между местните и централната власти се очаква да лъсне следващата седмица, когато в Пекин ще се проведе годишният конгрес на Комунистическата партия, отбелязва агенцията.

По данни на SouFun Holdings Ltd. през миналата година продажбите не земя са паднали с 13% спрямо 2010 г. до 1,9 трлн. юана (302 млрд. долара).

Ръстът в цените на жилищата се забави значително, след като правителството на Китай започна да въвежда ограничения в сектора на имотите и строителството в опит да изкоренят спекулациите на пазара.

Мерките за „охлаждане“ включват по-високи първоначални вноски и лихви по ипотечните кредити, налагане на извънреден данък върху имотите в Шанхай и Чунцин и ограничения върху покупките на повече от едно жилище в около 40 града.

Крайният резултат от мерките срещу спекулата в сектор на имотите обаче се изрази в удар върху приходите на местните власти. В Ухан например продажбите на земя паднаха с 51% до 4,64 млрд. юана през миналата година спрямо 2010 г., а в Далиен спадът бе с 60% до 5,3 млрд. юана.

През януари цените на жилищата в Китай регистрираха най-лошите си резултати поне от година насам, като в никой от 70-те града, наблюдавани от властите, не беше отбелязано повишение на месечна база.

Вече има признаци, че централното правителство може да позволи известно разхлабване на ограничителните мерки.

Според Питър Бай, анализатор от China International Capital Corp. в Пекин, е много малко вероятно жилищното министерство да направи големи промени в политиката си преди конгреса на партията, но местните власти просто не могат да чакат.

"Централното правителство иска да запази контрола си върху процеса на облекчаване на мерките - те не искат всеки отделен град да действа на собствено ниво", посочва Анди Ротман от CLSA.

"Те искат да са сигурни в доказателствата, че политиките са проработили, преди да започнат да ги отпускат", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още