IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори на британския жилищен пазар се раздвижиха

По-малко от 1% от жилищните запаси на Острова са в ръцете на институции, докато в други европейски страни този дял е 10-15%, посочва експерт

11:19 | 06.03.12 г.
Институционалните инвеститори на британския жилищен пазар се раздвижиха

Докато търсенето на луксозни имоти в Европа държи стабилни нива на фона на нестабилната икономика, ситуацията в по-ниските пазарни сегменти не е толкова розова, пише Wall Street Journal.

Група европейски институционални инвеститори обаче са намерили възможност за печалба в този сегмент. Те разработват стратегии, насочени към имоти в предградията, и са се ориентирали към средните нива в сегмента на наемите във Великобритания.

Тези инвеститори целят да привлекат за клиенти младите професионалисти, които изкарват достатъчно, за да не се класират за придобиване на социално жилище, но не могат да си позволят да си купят собствен дом.

Напоследък липсата на институционални инвеститори на британския жилищен пазар беше очевидна, но те като че ли се оживиха, след като видяха как Akelius, една от най-големите компании за недвижими имоти в Швеция, обяви плановете си в края на миналата година да похарчи до 1 млрд. паунда на пазара през следващите пет години. Тогава компанията обяви и придобиването за 4 млн. паунда на блок от 16 апартамента в Южен Лондон.

Една от водещите компании за социални жилища във Великобритания също обяви, че планира да създаде портфейл от над 1 000 новопостроени апартаменти за отдаване на частни лица под наем, като таргет групата са млади професионалисти в Лондон и югоизточната част на страната.

Ник Джоплинг, изпълнителен директор на Grainger - най-голямата публична компания, която отдава собствени имоти под наем във Великобритания, е на мнение, че сега е моментът секторът в страната да се отърси от зависимостта си от дребните собственици, които купуват, за да отдават под наем.

Според него по-малко от 1% от жилищните запаси на Острова са в ръцете на институции. В същото време този дял в други европейски държави е между 10 и 15%.

Добър пример в тази посока е Германия. По данни на CBRE през миналата година обемът на сделките в жилищния сектор в страната при имоти с повече от 50 апартамента е нараснал с 44% до 6,12 млрд. евро. На местните инвеститори се падат 4,35 млрд. евро (над 71%), следвани от инвеститори от САЩ (5,7%), Швеция (4,2%) и Австрия (3,4%).

"Жилищните имоти в Германия се смятат за сигурна инвестиция в момент, когато дълговият пазар в Европа е в криза, а международните капиталови пазари са нестабилни", коментира Константин Лютгер, ръководител на поделението за инвестиции на жилищни имоти на CBRE в Германия.

Особено силно е търсенето на жилищни имоти в Берлин. През миналата година в германската столица са изтъргувани над 32 300 апартамента за около 2,3 млрд. евро, което е 37% от регистрираните инвестиционни сделки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още