IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на общините право на строеж върху морското дъно за изграждането на диги

Поправките в закона за морските пространства бяха обещани от премиера след бедствието по Черноморието през февруари

12:24 | 14.03.12 г.
Дават на общините право на строеж върху морското дъно за изграждането на диги

Общините вече ще могат да учредяват право на строеж върху морското дъно и българската крайбрежна ивица на р. Дунав, за да изграждат защитни съоръжения (диги и буни), да разширяват и ремонтират рибарски пристанища и да строят рибарски селища.

Това предвиждат приетите на първо четене със 103 гласа "за" промени в Закона за морските
пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, внесени от депутати от ГЕРБ, предаде БТА.

Поправките в закона бяха обещани от премиера Бойко Борисов, след като бурното море нанесе щети за милиони по черноморските селища през февруари.

Тогава стана ясно, че редица градове и курорти имат подготвени проекти за изграждането на рибарски и защитни съоръжения, които не могат да бъдат осъществени, тъй като морските територии са държавна собственост.

Гласуваните днес поправки предвиждат реализираните строежи да са публична държавна собственост, която да не може да бъде обявена за частна.

Според новите разпоредби правото на строеж ще се учредява безвъзмездно, по предложение на министъра на транспорта и с решение на Министерския съвет.

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев и депутат от Коалиция за България обаче изтъкна, че промените в закона изключват яхтените пристанища и специализираните докове, които при приватизацията бяха закупени от  предприятия на морския бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още