IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците се отказват от ваканционните си имоти в Европа

Две трети от собствениците на втори дом обмислят продажба

13:45 | 16.03.12 г. 1
Британците се отказват от ваканционните си имоти в Европа

Около две трети от британците, собственици на втори дом някъде в Европа, обмислят да продадат имота си, показват резултатите от проучване на компанията за отдаване на ваканционни имоти под наем HomeAway, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Резултатите показват още, че стойността на ваканционния имот на 60% от участниците в изследването е намаляла значително заради кризата. За 37% от собствениците подценените имоти се оказват тежко финансово бреме.

Повечето от британците са инвестирали във ваканционни имоти в последните 6 години. Те се възползваха от бума на пазара на имоти на Острова, от който натрупаха капитал и след това инвестираха или в страната си, или в чужбина.

Над 90% от запитаните съобщават, че имат ваканционно жилище в Европа, като повечето от тях са инвестирали във Франция и Испания.

Въпреки че натрупаният от имотния бум в страната им капитал им е помогнал да финансират сделките с ваканционни имоти, 44% от участниците в проучването са теглили и ипотечен кредит. Средната му стойност е около 25% от стойността на жилището.

Близо една четвърт от анкетираните съобщават, че покриват вноските по ипотеката с приходите от отдаването на ваканционния им имот под наем. Също толкова са собствениците, които частично изплащат дълга си от приходите от имота, а 20 на сто от запитаните изплащат ипотеките от редовните си доходи.

Средният годишен доход ваканционно жилище е около 10 хил. паунда, заради което много собственици обмислят да излязат от инвестицията си, посочват от компанията.

Отчита се обаче ръст на запитванията за наемане на ваканционни имоти. За миналата година увеличението е било 28%, като се очаква тенденцията да продължи и през тази година.

Експертите прогнозират, че все повече британци ще се откажат от хотелите и ще наемат частен дом за ваканцията си. Като се имат предвид и очакваните ръстове при търсенето, това вероятно е добър стимул за някои от собствениците на ваканционни имоти да ги задържат и да се опитат да се възползват от актуалните тенденции на пазара.

Наскоро от британския вестник Guardian потвърдиха тенденцията за масови продажби на ваканционни имоти в Европа, собственост на граждани на Острова. Това с пълна сила е валидно и за България. От компанията за валутни операции Currency Index отчетоха, че страната ни е една от ваканционните дестинации за британците, от които се наблюдават сериозни потоци парични средства, обръщани обратно в стерлинги.

Подобни валутни движения се наблюдават още в САЩ, Испания и Франция.

Редица компании за недвижими имоти у нас, които работят с чужденци, също регистрират, че британците се напускат българския пазар. Руснаците, които са основните купувачи на ваканционни имоти в България, пък се случва да сключат изгодна за тях сделка именно с продавачи от Острова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
bubblehead
преди 12 години
англичаните стават за смях като купюваха през 2006 и продават днес... ама то в англосаксонската природа е така вдълбано инвестирането в имоти ( напрример на американците бащите-основатели са всъшност група спекуланти с недвижими имоти ама хайде да не задълбавеме в тия дълбоки води...) че толкоз алчност и толкоз глупост само до тук водят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още