IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия облага пустеещата земя, за да насърчи жилищното строителство

Промените може да имат ефект и върху спекулациите със земя

14:13 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Панорамен изглед от Рияд. <em>Снимка: jonrawlinson. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Comons</a></em></p>

Панорамен изглед от Рияд. Снимка: jonrawlinson. Лиценз: Creative Comons

Саудитска Арабия обмисля да обложи неизползваната земя в опит да се справи със сериозния недостиг на жилища в страната, пише Ройтерс.

Изданието цитира саудитски източници, според които специален комитет е обсъждал предложението на среща с членове на Саудитските промишлено-търговски камари и представители на различни компании за имоти.

По данни на икономисти и експерти в областта на жилищния пазар, жилищните цени и цените на земята в кралството растат средно с 10% на година, благодарение на високия прираст на населението и недостига на земя.

„В Рияд можете да видите много и големи парцели незастроена земя на централни локации, заобиколени от жилищни сгради“, коментира Пол Гембъл, директор Проучвания в базираната в саудитската столица компания Jadwa Investment.

„Ако се направи по-малко привлекателно за хората да държат незастроена земя, това ще позволи изграждането на жилища и инфраструктура и ще намали недостига в икономиката“, смята той.

Бързорастящите цени създадоха изгоден пазар за спекулантите с имоти в Саудитска Арабия, пише Ройтерс. Мнозина купуват парцели единствено с цел да ги препродадат срещу бърза печалба. За сравнение изграждането върху земята е свързано с по-високи разходи и по-дълъг период преди реализацията на печалба.

Въпреки това Гембъл смята, че ефектът, който евентуален закон би имал върху спекулацията, ще зависи от конкретните условия, които залегнат в законодателството.

„Хората биха били по-малко склонни да спекулират с незастроена земя“, казва той.

„Въпросът е обаче какво минава за незастроена земя? Ако трябва само да положиш една тръба под нея или да я разчистиш, за да избегнеш данъка, то тогава препродаването все още ще бъде лесно“, посочва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още