IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски фондове ще ликвидират портфейли от имоти за милиарди евро

Продажбата е единственото решение за някои затруднени инвеститори

12:55 | 08.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германски фондове ще ликвидират портфейли от имоти за милиарди евро

Огромен инвентар от качествени имоти се очаква да бъдe предложен на пазара в Германия, тъй като някои изпаднали в затруднения инвестиционни фондове от отворен тип ще ликвидират своите портфейли.

Една от очакваните с интерес мащабни сделки е продажбата на дял от т. нар. комплекс Quartier Potsdamer Platz от страна на SEB Asset Management. Компанията придоби комплекса в Берлин за 1,4 млрд. евро през 2008 г. Днес тя цели да продаде 50% от него.

По преценка на Тимо Чамлър, директор на DTZ Germany, само в страната на пазара ще излязат около 160 актива, предложени от фондовете.

Въпреки че е трудно да се оцени тяхната пазарна стойност, според някои специалисти тя ще възлиза на „много милиарди“, пише PropertyEU.

Подобен брой активи се очаква да излязат за продан също и на пазарите във Франция и Великобритания.

По мнението на пазарните наблюдатели няколко големи търговски центрове на стойност между 100 и 250 млн. евро в големи градове на Германия също могат да бъдат предложени за продажба. Това се очаква да стане през следващото тримесечие, а очакваната доходност за тези активи е между 5 и 6%.

Голям брой търговски центрове, придобити от чуждестранни инвеститори през годините на бума, днес се нуждаят от реновиране, но липсват необходимите за това средства, уточнява изданието.

Въпреки очаквания приток от качествен инвестиционен продукт през следващите месеци, борбата за офиси и търговски активи в най-горния сегмент вероятно ще се ожесточи още повече, смята Фабиан Клайн, директор Инвестиции за CBRE в Германия.

И въпреки че предлагането на такива активи се очаква да се понижи, той отбелязва, че все още не е забелязал прекомерни предложения по отношение на ценообразуването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още