IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства търсенето на професионални фасилити услуги

Обемът на фасилити бизнеса към края на март се оценява на 1,356 млрд. лева, което е с 226 млн. лева повече в сравнение с март миналата година

12:38 | 10.04.12 г.
Нараства търсенето на професионални фасилити услуги

Обемът на фасилити бизнеса към края на месец март се оценява на 1,356 млрд. лева, което е с 226 млн. лева повече в сравнение с края на март миналата година, показват данни на компанията „Фасилити Оптимум“.

Сгради с площ около 1,150 млн. кв. м използват професионални фасилити услуги към момента, показват още данните на компанията.

През миналата година 38% от административните и офис сгради са използвали услуги по поддръжката, докато през предходната година от фасилити услуги са се ползвали 35% от сградите, съобщи Бисера Иванова, изпълнителен директор на компанията.

Увеличават се и търговските обекти и магазините, които се обръщат към фасилити компания за поддръжката и управлението на сградите, допълни още тя.

Намаляват обаче жилищните сгради, които се поддържат от фасилити компании от 10% през 2010 г. до 7% през 2011 г. Редица промишлени и логистични паркове също са се отказали от професионалните услуги по поддръжката, показват данните на компанията. 

Над 40 на сто от фирмите-собственици на сгради с РЗП над 1 000 кв. м в България изнасят услугите по поддръжката на сградите извън компанията, уточни Иванова. Най-често се аутсорсват почистването и охраната. Следват ги противопожарната безопасност, профилактиката на съоръженията и общата техническа поддръжка на сградите.

В сферата на почистването най-големите обществени поръчки през 2011 г. са били на БДЖ „Пътнически превози”, на Национална компания „Железопътна инфраструктура”, на Министерство на финансите, на АЕЦ „Козлодуй” и на БНР, каза още Бисера Иванова.

Компаниите, които изнасят поддръжката и управлението на сградите обаче, често пропускат проследяването на гаранционните срокове и аварийното обслужване. Резултати от проучване на компанията показват още, че 42% от компаниите у нас няма да направят пролетно почистване на офисите си. Една четвърт от фирмите са предпочели частично да почистят офисите си с настъпването на пролетта.

Оказва се обаче, че частичното почистване на офиса струва по-скъпо. Еднократното чистене на части от помещението излиза между 440 и 460 лева за офис с площ 100 кв. м, докато еднократното комплексно почистване струва 300 лева, каза Бисера Иванова.

Само 3% от домакинствата в големите градове ползват професионални услуги за пролетното почистване, показват данните на компанията. За жилище от 100 кв. м то излиза от 250 до 400 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още