IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР отхвърли обвиненията за двоен стандарт при финансирането на молове

От началото на операциите си в страната банката е инвестирала над 2,5 млрд. евро в повече от 200 проекта

16:10 | 12.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР отхвърли обвиненията за двоен стандарт при финансирането на молове

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отхвърли обвиненията на българо-британския инвеститор ZBS, че е приложила двойни стандарти при финансирането на проекти за молове в България.

В становище, изпратено до Investor.bg, от банката посочват, че избират да финансират проекти, които отговарят на конкретни критерии и на политиката й за инвестиции.

„Повтаряме, че сме отворени за разглеждане на инвестиционни проекти, които се придържат към принципите на банката, допринасят за развитието на търговския сектор и подпомагат процеса на преход чрез въвеждането на нови технологии, подобрени стандарти или по-голяма корпоративна прозрачност“, пише в становището.

От банката посочват, че инвестиционният им портфейл у нас е балансиран и се разпространява в основните икономически сектори.

Най-големи инвестиции ЕБВР е направила във финансовия сектор, който съставлява около една трета от портфейла на банката у нас. Сериозни са и инвестициите на финансовата институция в енергетиката, селското стопанство, телекомуникациите, производството и сектора на услугите.

Инвестициите на ЕБВР в сектора на имотите в България съставляват около 2% от всички инвестиции на банката в страната, уточнява се в становището.

От началото на операциите й в България ЕБВР е инвестирала над 2,5 млрд. евро в повече от 200 проекта в различни сектори на икономиката, пише още в писмото.

Припомняме, че ZBS обвини банката в двойни стандарти при финансирането на мол проекти у нас, защото на два пъти са получили отказ за заем, средствата от които да бъдат използвани при строителството на търговския център The Strand в Бургас.

От компанията посочват, че по същото време, когато са поискали кредит, банката е отпуснала средства за строителството на два други мола на друг инвеститор и е отхвърлила искането им с несъстоятелни мотиви.

ZBS е подала оплакване до ЕБВР във връзка с отказа на заем за строителството на техния мол, въпреки че работата по него започна с финансиране, отпуснато от българска банка.

От ЕБВР посочват, че официалната им процедура за подаване на жалби е прозрачна и всеки, който иска, може да се възползва от нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още