IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40% от площите на търговските улици в София са празни

Моловете все повече отклоняват купувачите от търговските улици

14:43 | 17.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бул. &quot;Витоша&quot; в София. Снимка: <em>taver. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/2.0/deed.en" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Бул. "Витоша" в София. Снимка: taver. Лиценз: Creative Commons

Около 40% от площите на основните търговски улици в столицата остават празни към края на 2011 г., пише в нов доклад, изпратен на Investor.bg.

Значителен е делът на свободните площи на търговските улици и в някои от другите големи градове като Варна, където той е над 35%, се казва в обзорното проучване върху търговския сегмент в страната през 2011 г. на GVA Sollers.

За сравнение празните площи в моловете в София са около 10% и малко над 10% - във второстепенните локации.

Според компанията търговските центрове изместват интереса на потребителите и търговците за сметка на търговските улици, които някога бяха основната търговска дестинация в главните градове у нас.

На главните търговски улици остава проблемът с липсата на големи площи (над 150 кв. м), които са предпочитани от вече утвърдените брандове. Такива площи са по-устойчиви по време на криза и реализират големи обороти, казват от компанията. Според нея единственото решение за спасяване на търговските улици е модернизиране и уедряване на търговските площи, както и отваряне на повече заведения вместо магазини.

Все повече магазини остават празни на столичния бул. Витоша, който някога бе 22-та най-скъпа търговска улица в света. Впоследствие тя падна до 53-о място със значителен спад в наемите.

17% наемен спад

Причини продължават да бъдат строежът на метрото, който направи улицата неприветлива за разходка за столичани, както и трудният достъп до нея. Дори голямото намаление в наемните цени на някои помещения не успя да задържи някои от търговците в района.

Очаква се след завършването на метрото това да се промени, магазините на Витошка да се запълнят и тя отново да е сред приятните търговски улици за шопинг, смятат от компанията. Предвижда се през 2012 г. столичният булевард Витоша да се превърне изцяло в пешеходна зона с премахването на трамвайните релси.

За решаване на проблемите с паркирането се предвижда подземен паркинг на две нива. Рампите за вход и изход се намират на ул. “Солунска” и на бул. “Витоша” – пред Съдебната палата.

Развитието и осъвременяването на концепцията на ЦУМ също ще бъде ключов момент за превръщането на района в съвременна търговска дестинация.

Към момента „Граф Игнатиев“ е предпочитана локация за разходки и пазаруване пред бул. Витоша. Наемите за търговците там са по-високи от тези на Витошка.

Продължава тенденцията на значително привличане на най-висш клас модни марки по улиците „Съборна”, „Леге” и „Калоян”. Това се затвърждава и през 2011 г.

В централната част на Варна също има свободни търговски площи. Главната търговска улица на морската столица – бул. „Княз Борис I”, става все по-негостоприемна за жителите и гостите на града, поради недобрата поддръжка, се казва в доклада.

Обратното е валидно за Бургас. През 2011 г. главната търговска улица – Александровска, се превърна в още по-приятно място за разходки след подмяната на настилките, декоративните цветни мозайки, новата декоративна растителност и паркова мебел. Подобни промени влияят положително и на пазара на търговски площи в района.

На търговските улици в големите градове през миналата година се наблюдава спад както в наемните (средно 17%), така и в продажните цени на търговски площи (средно 15%), заради непривлекателния външен вид на улиците и отдръпването на клиентопотока. Измененията са изчислени на годишна база при офертни цени. Средните наемни цени в София са около 50 евро на кв. м, във Варна – 40 евро, а в Бургас- 30 евро на кв. м.

Запазва се тенденцията на предоговаряне на наемните стойности на някои от помещенията, като тази корекция продължава да бъде около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
krasus
преди 12 години
Хора, тея дето са им по 50 евро квадрата магазините елате да видите как гордо им седат празни- то хипотетично може да са такива цените ама реално няма кой да плаща такива пари за тях освен ако не са Globul ,Vivatel и тн за които дори имам съмнения също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
krasus
преди 12 години
ХАхаха стига смешки кой ще даде 50 ев кв наем за магазин на която и да е уица в БГ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
msimov
преди 12 години
И ще става само по-зле. Народо с всеки ден все по-беден.Важното е да ни управлява Бориската Ура Ура Ура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още