IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минералните води – огромното пропиляно богатство на София

Публично-частните партньорства и в това отношение предоставят подходящ модел за оползотворяване на този потенциал, смята инж. Ваня Николова

08:34 | 27.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Минералните води – огромното пропиляно богатство на София

Минералните води на София са една от причините за възникването на града, посочват специалисти. Тези ресурси са били познати и използвани от траките още преди повече от 2 хил. години. Впоследствие през 29 г. преди Христа римляните завладели тракийското селище и го превърнали в проспериращ римски град.

Това каза по време на конференция за имоти наскоро инж. Ваня Николова, главен експерт "Геология и минерални води" в "Софпроект – общ градоустройствен план".

По думите й в подземното пространство на София се съхраняват осем вида термални води, което я прави единствената столица в Европа с подобно природно богатство.

Общият прогнозен потенциал от минерални води в града е от порядъка на 480-500 л в секунда при температури в някои случаи достигащи 90°C.

3 млн. л бутилирана вода

Наред с това тези ресурси се характеризират с много добра „жизненост“, голяма продължителност на водообменно-репродуктивния цикъл, който в някои случаи може да стига до над 5 хил. години. Наред с това имат добра защита от външни въздействия и замърсяване.

В този смисъл техният потенциал за бъдеща експлоатация и ползи за града е голям.

Според Николова тези ресурси могат да бъдат ползвани за лечебно-профилактични, спортни и естетически процедури от 100-150 хил. души на ден.

Източниците имат потенциал за производството на 2 до 3 млн. литра бутилирана минерална вода и напитки ежедневно, наред със свободно неограничено пиене и наливане на питейни минерални води.

Те предоставят възможност за геотермално отопление на оздравителни, рекреационни и други центрове и заведения  с oбщ застроен обем 2,5-3,5 млн. куб. м.

Не на последно място те са стратегически резерв от свръхчиста вода за пиене в екстремни и бедствени ситуации, напомни тя.

„...директно в езерото“

Според нея публично-частните партньорства (ПЧП) и в това отношение предоставят подходящ модел за оползотворяване на този потенциал. Сред възможностите са изграждане на традиционни балнеоложки центрове за лечение, рехабилитация, профилактика, извънградски водолечебно-оздравителни центрове, градски минерални плажове, междуселищни хидротермални центрове за профилактика, рекреация и спорт, крайпътни минерални басейни и плажове към хотели, мотели и къмпинги на магистралите около София и др.

Пълноценната експлоатация на тези ресурси е част от стратегията за общия устройствен план. В резултат на специално проучване е било взето решение за предоставяне на осем хидротермални находища за дългосрочно управление от Столична община.

Сред тях са централното минерално находище, както и такива в Овча купел, Лозенец, Надежда и Панчарево, минералните води от което се изливат директно в езерото.

В краткосрочните планове на общината влизат дейности по допълнително проучване на същестуващите ресурси, изграждане на геотермална централа за отопление на важни държавни сгради, проекти за рехабилитация и модернизиране на някои от съществуващите бани, изготвяне на нови проекти за хидротермални центрове.

Пилотни проекти

Ще бъдат стартирани пилотни проекти за находищата в Панчарево и Лозенец – до Южния парк.

Концепцията за Панчарево предвижда развитие на нов балнеоложки център, разположен в парковото пространство над Панчаревското езеро. Комплексът ще включва диагностично-консултативен и процедурен блок. Посетителите ще могат да ползват услуги за водни и двигателни процедури, покрити и открити съоръжения за слънцевъздушни процедури, водни атракции и др. Наред с това ще има хотелски сектор, заведения за хранене, център за красота с панорамни заведения, алеи, площадки и др.

В резултат на това в дългосрочен план се очаква жителите да могат да ползват множество ценни за здравето услуги и развлечения. Наред с това ще може да бъде разнообразено и туристическто предложение на София с потенциал за привличане на повишен брой туристи. Ще бъде насърчено развитието на разностранна предприемаческа и строителна, проектантска и търговска дейност. Не на последно място с новите проекти ще бъдат открити и много нови работни места.

Сред приоритетите на общината са да бъдат осигурени възможности за привличане на инвеститори и да бъдат създадени ПЧП за подобни проекти.

Сред останалите проекти са находищата и сградния фонд в Горна баня, Банкя, кв. Свобода, Надежда, Железница и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Минералните води огромното пропиляно богатство на БЪЛГАРИЯ .Те в края на краищата могат да се превърнат в така необходимата визитна картичка на страната . Нужното конкурентно предимство пред туристически страни като Турция , Гърция , Испания и Италия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още