IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивши военни имоти в Германия се превръщат в жилища и бизнес сгради

Когато войниците си тръгнат, местните и инвеститорите могат да развихрят въображението си

15:30 | 21.06.12 г.
Бивши военни имоти в Германия се превръщат в жилища и бизнес сгради

В едно от тихите кътчета на Франкфурт един до друг са наредени спретнати блокове, обрагедни от зелени ливади. В непосредствена близост се намира подобна сграда, но в много по-окаяно състояние. Всички те са бивши съоръжения на военните - сега три от тях са с бели стени и балкони, а една е разрушена от вандали и покрита с графити, пише Wall Street Journal.

Реновираните блокове са свидетелство, че районът се променя. В крайна сметка и изоставената сграда ще бъде трансформирана в нов център за обучение на пожарникари и така кварталът окончателно ще се промени от изоставено военно поделение в жилища и офиси.

Подобни реконструкции на бивши военни имоти се правят из цяла Германия, въпреки трудностите, с които са свързани - по отношение на разходите, условията и местонахождението.

Публично-частното дружество KEG Konversions-Grundstucksentwicklungsgesellschaft mbH е изпълнител на проекта във Франкфурт, наречен "City Living XXL".

До момента компанията е реконструирала три блока, построени през 30-те години на миналич век и използвани за казарми на американците след Втората световна война. В момента те вече се състоят от просторни апартаменти. Непродадени са останали само осем, като цените им варират от 439 900 евро до 899 900 евро.

Великобритания и САЩ имат военни бази в Германия от периода след победата над нацистите преди близо седем десетилетия. Военното им присъствие обаче непрестанно намалява от края на Студената война насам. И двете държави неотдавна обявиха, че ще закриват още съоръжения, състоящи се от десетки хиляди имоти.

Когато войниците си тръгнат, местните жители и инвеститорите могат да развихрят въображението си при реконструирането на сградите. Войнишки квартири са превърнати в студентски общежития. Бивша база е станала поле за производство на слънчева енергия, а бетонно депо за амуниции в момента функционира като склад за фойерверки.

Потенциалът за конвертирането на сградите зависи много от икономическото положение в даден регион. Най-привлекателни са южните и югозападни райони на Германия. Последната вълна от съкращаване на присъствието на американски военни в страната рязко ще намали населението на баварския град Бамберг, в който живеят 70 000 души.

До септември догодина броят им ще падне с 10%.

Кметът Андреас Щарке обаче е на мнение, че създаването на нови офиси и жилища би следвало да понижи наемите и цените на имотите, което на свой ред ще накара хората, прогонени от високите цени, да се завърнат. Това ще компенсира загубата на икономическа мощ, предизвикана от напускането на войниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още