IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Златна перла" влезе в историята на незаконното строителство

Събарянето на коплекса е пред самия му финал

16:30 | 28.06.12 г.
"Златна перла" влезе в историята на незаконното строителство

Събарянето на комплекса „Златна перла“ край с. Варвара, община Царево, е пред своя край. Девет от десетте незаконно изградени сгради, които са с влезли в сила заповеди за премахване, са отстранени, съобщават от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК).

Само една от издадените за събаряне на незаконните строежи в „Златна перла“ заповед все още не е влязла в законна сила, допълват от дирекцията.

Събарянето на незаконния комплекс започна в средата на април след дългогодишни съдебни спорове. От екологичните организации обаче изразиха опасенията си, че на мястото на „Златна перла“ ще изникне друг комплекс.

Коалицията „За да остане природа в България“ алармира, че все още не е променен общият устройствен план на Община Царево, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежието от Царево до Резово, въпреки че териториите попадат в природния парк „Странджа“.

От отчета на ДНСК става ясно, че са премахнати 179 от незаконните строежи, изградени на територията на морските плажове, за които строителният контрол издаде заповеди за събаряне.

В момента строителният контрол подготвя принудителното премахване на три нови незаконни строежа – заведение на плажа „Кранево-юг“, строеж на плажа „Панорама“ и басейн до хотел „Жерави“, който частично попада на концесионна територия на централния плаж в Слънчев бряг.

От началото на годината досега са съборени и 13 незаконно изградени тераси към ресторанти и хотели по крайбрежната алея на Балчик.

От отчета за дейността на ДНСК през 2011 г. става ясно, че са били премахнати над 2 пъти повече незаконни строежи в сравнение с 2010 г.

Издадени са над 4 хил. заповеди за премахване, спиране и забрана ползване на строежи, както и повече от 5 хил. разрешения за ползване на значими строежи от първа, втора и трета категория, сред които корекции на реки, укрепване на свлачища, мостове, автомагистрали и пътища от републиканската пътна мрежа, производствени сгради и съоръжения, депа за отпадъци, пречиствателни станции, инфраструктурни обекти и други.

През първите 5 месеца на годината строителният контрол е издал над 1 400 заповеди за премахване, спиране и забрана ползване на строежи. Очаква се дирекцията да преизпълни целите си до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още