IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ отчитат рязък ръст на необезпечените кредити за европейски институции

През миналата година необезпечените кредити, отпуснати от 12-те регионални банки за жилищно финансиране, са надхвърлили 100 млрд. долара

10:18 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
В САЩ отчитат рязък ръст на необезпечените кредити за европейски институции

Необезпечените кредити за чужди институции на американските федерални банки за жилищно кредитиране рязко са нараснали през миналата година заради влошаването на дълговата криза в Европа.

Това показват данните от одиторски доклад, подготвен от главния инспектор на Федералната жилищна администрация (FHFA), която пряко отговаря за дейността на банките за жилищно кредитиране.

В доклада се препоръчва регулаторният орган да затегне правилата за отпускането на необезпечени кредити на чужденци и да подобри мониторинга върху дейността на финансовите институции.

„Сегашният регламент позволява на банките да изграждат огромни портфейли от необезпечени кредити, които създават неразумен риск“, посочва главният инспектор Ричард Паркър.

Проверката е установила, че няколко от американските регионални банки за жилищно кредитиране са отпуснали краткосрочни заеми на стойност 3 млрд. долара на две европейски банки, които са получили държавно спасително финансиране.

Данните показват, че през април 2011 г. портфейлът от необезпечени кредити, отпуснати от банките за жилищно финансиране, е достигнал своя връх от 101 млрд. долара, но след това е започнал да се свива, за да се установи на ниво от 41 млрд. долара към края на миналата година.

От жилищната администрация посочват, че намаляването на обема на необезпечените кредити се дължи именно на по-затегнатия контрол върху дейността на регионалните банки за жилищно финансиране.

Освен това регулаторът подготвя нови правила за отпускането на необезпечени кредити, които ще са готови до април следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още