IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява делът на търговците, които не планират нови магазини

Въпреки това около половината от тях смятат че перспективата в търговията на дребно, както и пред цялата икономика, се е влошила спрямо миналата година

13:06 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Намалява делът на търговците, които не планират нови магазини

Общо 52% от търговските вериги у нас не смятат да откриват нови обекти до края на 2012 г. спрямо 41%, които имат такива планове, сочи ново проучване.

Този дял представлява лек спад в сравнение с 2011 г., когато 58% от анкетираните търговци не са имали планове за нови магазини, се казва в проучване, проведено от Colliers International сред представители на 100 родни и международни търговци.

От тези, които смятат да отварят нови обекти, 73% имат планове за магазини в търговски център спрямо 24% за търговските улици.

Общо 71% от тях се интересуват от пазара в София спрямо 83% през 2011 г. Бургас набира популярност със 17% спрямо 6% от предходното проучване. 

Все още основните опасения на запитаните търговци са свързани със свитото потребление, като 80% от тях посочват това като основен проблем пред сектора до края на годината. Наемните нива (46%) и липсата на капитал и кредитиране за бъдещи проекти или реконструкции (25%) също се посочват като основни потенциални проблеми.

Над половината (55%) смятат, че перспективата за развитие на пазара на търговия на дребно през 2012 г. е негативна сравнение с 2011 г. Други 32% са на мнение, че тя е същата като миналата година.

Близо половината (47%) пък вярват, че перспективата пред цялостното развитие на икономиката тази година са по-мрачни в сравнение с миналата, спрямо 38%, според които тя е същата. 

Наеми

От компанията отчитат спад от 5% в наемите на главните търговски улици в столицата от началото на годината. Спадът е най-съществен на бул. „Витоша“, като нивата в другите големи градове остават стабилни. Единственото изключение е Варна, която отчита спад от приблизително 12%.

Наемните нива на първокласни локации в търговските центрове в страната са били относително стабилни през първите шест месеца на годината, посочват от компанията.

Към края на периода средните наемни нива в търговските центрове в София са били 33 евро на кв. м на месец в сравнение с 24 евро във Варна, 23 евро в Бургас и 20 – в Пловдив.

Главните търговски улици в столицата отчитат нива от средно 38 евро на кв. м на месец, спрямо 28 евро в Пловдив, 23 във Варна и 22 евро в Бургас.

* Заб.: Наемните нива в доклада представляват приблизителното ниво на наем, което може да се постигне при нов договор за помещение от 100 кв. м чиста използваема площ с първокласна локация, оптимални технически параметри, изключвайки такса услуги, данъци и такси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още