IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови молове в Европа тече с пълна пара

До края на годината ще бъдат построени с 25% повече нови модерни търговски площи, но малка част ще отговарят на изискванията на търговците

11:08 | 07.08.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Много малка част от търговските центрове в строеж ще отговорят на засиленото търсене на първокласни площи.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Много малка част от търговските центрове в строеж ще отговорят на засиленото търсене на първокласни площи. Снимка: Ройтерс

До края на годината на пазара в Европа ще се появят с 25% повече нови и модерни търговски площи, които да посрещнат засиленото търсене на от инвеститорите и търговските вериги, посочва в свой доклад консултантската компания CBRE.

Оказва се обаче, че малка част от новите молове ще отговорят на изискванията на търговците.

В доклада са обхванати съществуващите и строящите се търговски центрове с площ над 10 хил. кв. м – най-желаните от международните търговци на дребно.

Данните на компанията показват, че през първите шест месеца на годината в Европа са отворили врати общо 51 нови мола с обща търговска площ в размер на 1,5 млн. кв. м.

До края на годината, ако сроковете за строителство бъдат спазени, се очаква на европейския пазар да излязат още около 3 млн. кв. м нови модерни търговски площи. Това означава, че общият обем на новите търговски площи в Европа ще достигне около 4,5 млн. кв. м към края на годината, което е с 25% повече в сравнение с обема им от 2011 г.

Най-активната строителна площадка на молове е Турция, сочат още данните. До края на годината на пазара на търговски площи в страната ще излязат над 400 хил. кв. м, като около една трета от тях бяха завършени през първото полугодие.

Активното строителство на нови молове в Турция, Русия и Полша дава възможност на търговските вериги да навлязат на тези пазари, коментира Невил Мос, ръководител на звеното в CBRE за пазарни проучвания в Европа, Близкия Изток и Африка. Като цяло за Европа обаче строителството на нови търговски центрове е „по-скромно“ и възможностите за експанзия на търговците ще останат ограничени.

„Много малка част от търговските центрове в строеж ще отговорят на засиленото търсене на първокласни площи, затова и някои световни търговски брандове трудно ще постигнат плановете си за разширяване“, допълва Мос.

В момента в Европа в строеж са общо 7,5 млн. кв. м нови търговски площи, като 1,5 млн. от тях се изграждат в Турция, 698 хил. - в Италия, а 612 хил. - в Испания.

Във Великобритания в процес на изграждане са около 120 хил. кв. м нови търговски площи, което е около 1,5% от общия обем новостроящи се търговски площи в Европа.

В Германия в момента се строят молове с обща търговска площ от 400 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ogibogi
преди 11 години
Това не е нормално! Много яко се перат пари, източва се ДДС и какви ли не други измами с фактуриране особено фондовете, които крадат от хората които са вложили парите си . Така е и в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още